"A un ramat no li pots dir que begui la meitat d'aigua": Por per les restriccions per sequera

Pagesos, hotelers i entitats ecologistes alerten de les conseqüències que pot comportar la limitació d'aigua

2 min
El pont romànic de Queròs a l'embassament de Susqueda, torna a ser visible coma conseqüència del baix nivell d'aigua

BarcelonaNo per molt esperada ha estat menys dolorosa. L'entrada en fase d'emergència per sequera a més de 200 municipis catalans i les restriccions d'aigua que comporta ja han provocat les primeres preocupacions i crítiques per part de molts sectors de la societat catalana.

A partir d'aquest divendres es definiran els topalls i es limitarà l'ús de l'aigua i, a més de reduir a 200 litres per dia el consum hídric de més de sis milions de catalans, un dels sectors més afectats per les mesures per lluitar contra la falta d'aigua serà l'agrícola i el ramader. Segons Unió de Pagesos, el fet que s'imposin restriccions d'aigua que arriben al 50% en el cas de la ramaderia i al 80% en el de l'agricultura ha provocat "molta preocupació" al sector. "És impossible plantar en aquestes circumstàncies", ha denunciat aquest dijous Josep Guitart, el coordinador d'Unió de Pagesos (UP) al Bages, una de les comarques més afectades per les restriccions que estan a punt d'entrar en vigor. Guitart també alerta que la falta d'aigua afectarà amb força la ramaderia: "A un ramat no li pots dir que begui la meitat d'aigua", ha lamentat, i ha afegit que tot plegat provocarà una reducció de ramats que tindrà conseqüències en la gestió dels boscos i acabarà donant més feina als bombers. El representant d'UP també ha criticat el Govern per culpabilitzar el sector i ha demanat que doni explicacions: "Suposem que hauran mogut fitxa i tenen un pla. Demanem que ens l'expliquin", ha insistit.

Preocupació a hotels i empreses

Una altra de les restriccions que han portat més cua és la prohibició d'omplir piscines. Una decisió que pot tenir un important impacte en el turisme. "Si els hotels han de tancar les piscines, registraran una pèrdua important d'ocupació", ha advertit el president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Clos, que ha assegurat que les piscines s'han convertit en un complement "bastant bàsic". La mateixa queixa és compartida pel sector dels càmpings. "Els clients, quan van a un càmping, esperen gaudir dels seus serveis", ha reivindicat, i ha afegit que si la situació no millora "és evident" que els afectarà. Encara dintre del sector turístic, aquest dijous el Port de Barcelona ha arribat a un acord amb l'Associació Internacional de Línies de Creuers per fer que els creuers no s'aprovisionin d'aigua a la capital catalana mentre duri la fase d'emergència per sequera. Mentrestant, Pimec ha reclamat mesures per fer front a la reducció de l’activitat, o fins i tot l'aturada completa que poden patir algunes empreses a causa de les restriccions i que poden comportar un repunt d'ERTOs en alguns àmbits. 

Més enllà de la preocupació, pagesos, ramaders, hotelers i també col·lectius ecologistes han criticat la "mala gestió" del Govern davant la sequera. Entitats com Aigua és Vida i Greenpeace han criticat la manera com s'ha aplicat el Pla Especial per Sequera (PES) i han denunciat que, a parer seu "no hi ha manera de saber si el pla s’està complint i si les restriccions són suficients".

stats