Societat 23/04/2018

Mercabarna preveu vendre 7,2 milions de roses a Catalunya

Els majoristes calculen que la demanda de roses grogues es multiplicarà per deu aquest any

N.v. / E.f.
2 min
Mercaflor, Mercabarna, Barcelona / MANOLO GARCÍA

BarcelonaEls majoristes del mercat de la flor de Mercabarna preveuen vendre 7,2 milions de roses a Catalunya aquesta diada de Sant Jordi. La xifra representa un 20% més respecte a l'any passat, quan se'n van vendre 6 milions.

El principal motiu de l'augment és que, aquest any, Sant Jordi cau en dia laborable i, segons els majoristes, "això augmenta la demanda de roses en general", tal com ha explicat el president de Mercabarna, Agustí Colom, que també ha recordat que en aquesta jornada es venen el 30% de les roses que es comercialitzen durant tot l'any a Catalunya. Els majoristes també han notat un impuls de les vendes a l'hostaleria i la restauració, i basen les seves previsions en "la progressiva recuperació econòmica" que ja es nota en alguns sectors.

El president de l'Associació d'Empresaris i Majoristes de Mercabarna-Flor, Miquel Batlle, ha assenyalat que els preus es mantindran "molt semblants" als de l'any passat. Els majoristes, a més, asseguren que ja han detectat un augment "important" dels encàrrecs de roses grogues i calculen que aquest 2018 representaran el 10% del total de les vendes, mentre que en altres anys només arribaven al 2% o el 3% del total.

De fet, la rosa groga és la sorpresa d'aquest Sant Jordi des que la campanya d'Òmnium Cultural ha convidat a comprar-ne com a símbol de solidaritat amb els presos polítics. Les vendes de la flor d'aquest color es multiplicaran per deu i la col·locaran directament per darrere de la rosa vermella tradicional, que no només no es veurà penalitzada sinó que també creixerà en vendes respecte al Sant Jordi passat, segons les previsions que va fer las setmana passada el Gremi de Floristes de Catalunya.

La rosa groga ha tingut una "progressió desmesurada", i si l'any passat se'n van vendre unes 60.000, aquest any s'arribarà a les 600.000, segons va apuntar dijous el president del gremi, Joan Guillén. Els majoristes de Mercabarna Flor encara apugen més la xifra i la situen en 700.000 unitats.

stats