Societat 25/04/2016

Més denúncies per maltractaments a les cel·les d'aïllament que a la resta de la presó

Segons l'informe de la Coordinadora per la Prevenció i la Denúncia de la Tortura 642 presos han passat pel règim tancat als centres penitenciaris catalans aquest 2015

Montse Riart
2 min
La Raquel va passar cinc anys tancada a la presó de Brians 1 abans que entrés en una espiral autodestructiva arran de la clausura en règims d’aïllament, segons l’advocat.

BarcelonaUn informe de la Coordinadora per la Prevenció i la Denúncia de la Tortura conclou que l'índex de denúncies de maltractaments als mòduls d'aïllament de les presons catalanes és superior al de la resta d'espais dels centres penitenciaris, segons també constaten altres autoritats com el Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura o el Síndic de Greuges.

Segons l'informe, el desembre del 2015 173 presos, 163 homes i 10 dones, es trobaven en règim tancat a les presons catalanes, però en tot l'any passat hi van passar 642 persones. La Coordinadora destaca que no tenen dades per conèixer la durada de l'aïllament.

Pel que fa al nombre d'incidències registrades, destaquen 55 lesions greus i 989 de lleus, tot i que l'informe assegura que les autoritats no fan cap menció de quantes denúncies es van presentar contra funcionaris de presons.

Durant el 2015 es van registrar 53 morts de presos interns a Catalunya, 24 de les quals es van produir dins la presó. També es van registrar vuit suïcidis, per sobre de la mitjana europea, segons la Coordinadora.

Un dels casos que registra l'informe de la coordinadora és el suïcidi l'abril del 2015 d'una dona de 39 anys que complia condemna des del 2010 a la presó de Brians 1. Es va treure la vida la matinada de l'11 d'abril del 2015, després d'haver estat sancionada amb una falta molt greu a aïllament provisional. Segons l'informe, "portava més de sis mesos classificada en primer grau i amb anterioritat havia tingut diverses sancions d'aïllament". En una carta pòstuma dirigida al jutjat de violència penitenciària, la dona denunciava "una situació de maltractament". L'informe també qüestiona que se la mantingués en règim d'aïllament, "tot i haver expressat que tenia idees suïcides pel dany que li produïa l'aïllament".

El document també recull la denúncia d'un altre intern el 16 de gener del 2015 per presumptes maltractaments a la infermeria del centre penitenciari de Tarragona. "Estant ingressat, tombat i emmanillat d'ambdues mans a la llitera i amb la via intravenosa posada", denuncia haver estat objecte "d'una pallissa" per part dels dos Mossos d'Esquadra que el custodiaven i que li haurien propinat, segons l'intern, "nombrosos cops de puny i puntades a les costelles, els braços, les cames i la cara".

En les conclusions, la Coordinadora recorda que la normativa internacional estableix que l'aïllament només s'ha d'aplicar de "manera excepcional i no prolongada" i que l'administració "ha de vetllar per la integritat física i psíquica de les persones".

Segons l'entitat, el règim d'aïllament prolongat "no pot ser considerat com un tractament" i pot generar "profunds danys psicològics i psicosocials" als interns, fins al punt que s'han detectat "casos de mort relacionats amb les condicions especials que genera aquest règim de vida".

Per això, recomana "obrir un debat públic i parlamentari profund sobre l'ús de l'aïllament", ajustar el funcionament d'aquest règim "als protocols" i que estigui vigilat "per professionals clarament formats en la seva aplicació". També reclama que "es permeti a les organitzacions accedir" als centres penitenciaris i que es facin més "investigacions".

stats