RELACIONS DE PARELLA
Societat 29/08/2015

Més fàcil que mai ser infidel (i que t’enxampin)

Les noves tecnologies faciliten els contactes però deixen rastre de tot el que fem

Lara Bonilla
5 min
T’ESTIMO, PERÒ... 
 La rutina de la parella, sobretot quan hi ha fills, és un dels principals motius d’infidelitat.

BarcelonaSer infidel no havia sigut mai tan fàcil. Si l’oportunitat no apareix, ara hi ha eines per crear-la amb ajuda de webs de contactes extramatrimonials, com ara Ashley Madison, que aquests dies ha sigut notícia perquè uns pirates informàtics han filtrat les dades dels 39 milions d’usuaris de la pàgina. La polèmica ha provocat que ahir dimitís un dels seus fundadors, Noel Biderman.

La infidelitat ha existit sempre però internet i les noves tecnologies han facilitat les relacions, ja que han obert un ampli ventall de possibilitats més enllà del cercle més pròxim. “Així, com que és més fàcil buscar parella i amics a la xarxa, també potencia la infidelitat perquè facilita i, sobretot, racionalitza la cerca: dius què vols i els fins que persegueixes i obtindràs resultats i, teòricament, garantia de discreció”, assegura Francesc Núñez, sociòleg i director del màster d’humanitats de la UOC.

A les consultes dels terapeutes de parella cada cop hi ha més persones que han conegut l’amant per internet. I no cal recórrer només a webs especialitzades. “Facebook facilita el retrobament d’antics amors o persones que t’havien agradat a l’adolescència i en un moment en què pots estar pitjor amb la parella pot sorgir alguna cosa”, diu la psicòloga i sexòloga Elena Crespi. Crespi, que és subdirectora de l’Institut d’Estudis de la Sexualitat i de la Parella, explica que a la consulta també s’ha trobat amb persones que han iniciat una relació infidel a través d’aplicacions tan innocents com Apalabrados. “Conversen per xat i després la relació va a més”, diu. En alguns casos hi ha hagut contacte físic però en d’altres la implicació només ha sigut emocional i la relació s’ha quedat en el terreny virtual. És el que es coneix com a infidelitat emocional. Si això és infidelitat o no, depèn de cada parella. “Les parelles haurien de definir i pactar què és una infidelitat. Xatejar amb un altre ho és? Fer-se petons? Coquetejar potser per a tu no és ser infidel però per a la teva parella potser sí. Però aquesta és una conversa que pràcticament no té ningú”, reflexiona Crespi.

Missatges que deixen rastre

La diferència entre webs de contactes com Ashley Madison i conèixer el tercer en discòrdia de manera casual és, segons els experts, la intencionalitat. “L’excusa de «l’ocasió fa el lladre» no val en una web com Ashley Madison perquè hi ha càlcul i voluntat de fer-ho i es busquen els mitjans més eficients per ser infidel al cost més baix: que no t’enxampin. I, a sobre, hi ha un catàleg per escollir. És el súmmum de l’eficiència de la infidelitat!”, afegeix Núñez.

Però així com les noves tecnologies han obert un nou mercat de possibilitats per ser infidel més enllà del cercle més pròxim, també la tecnologia ajuda a detectar abans la infidelitat. Whatsapps, emails o missatges per xat deixen rastre. “El que algun cop ha estat a la xarxa és difícil que s’esborri, es reprodueix fàcilment i és fàcil de trobar”, explica Francesc Núñez. I alerta que s’ha d’anar amb cura: “És tan fàcil com oblidar-se de desactivar la geolocalització i que la teva parella a casa agafi l’iPad i, com que el tens connectat al mòbil, et geocalitzi en un hotel”. Hi ha “moltes possibilitats de cometre errors”, apunta.

Per què som infidels?

“L’ésser humà no és monògam. La monogàmia és una imposició social”. Així de contundent s’expressa Dina Hoernecke, la directora i fundadora de La Maleta Roja, una empresa especialitzada en erotisme i salut sexual. La infidelitat és un tema recurrent en les reunions que manté amb dones. Diu que de motius per ser infidel n’hi ha tants com persones però l’argument de la monotonia i la rutina del matrimoni, sobretot quan arriben els fills, és un clàssic, així com les ganes de tornar a sentir-se desitjades, en el cas de les dones. “Convivència i erotisme és difícil de compaginar i hi ha dones que el que no tenen dins del matrimoni ho busquen fora. És difícil que una persona et pugui cobrir totes les facetes: amic, amant, pare dels teus fills...” Al contrari del tòpic, els terapeutes consultats expliquen que d’infidels ho són tant els homes com les dones.

Els autors del llibre El mite de la monogàmia, el psicòleg i zoòleg David P. Barash i la psiquiatra Judith Lipton, sostenen que la monogàmia “no és natural”. Fins i tot s’ha intentat justificar amb arguments científics com l’existència de dos gens que predisposen a ser més o menys fidel. Però això no vol dir que la monogàmia, segons aquests autors, no sigui útil, ja que un dels avantatges és la col·laboració en la criança dels fills. És el que explica la monogàmia social, que no sempre coincideix, però, amb la sexual. “La infidelitat és un perill que sempre és present en les parelles i al llarg d’una relació algun cop passa pel cap la idea de tenir noves experiències. És l’atractiu de la transgressió”, reflexiona Núñez.

Un cop s’ha comès la infidelitat -que en el 89% dels casos es descobreix en menys de cinc anys- és quan es busca un motiu per justificar-ho. “Les raons sempre són a posteriori, mai a priori”, assegura la terapeuta de parella i membre del Col·legi de Psicologia Mati Segura. I el que s’acostuma a dir és: “La parella no em complau”. Aquesta terapeuta explica que la infidelitat “s’arriba a perdonar si el penediment és real” i hi ha relacions que, fins i tot, en surten enfortides.

“Una altra cosa és que tinguis por que et torni a enganyar”, afegeix. Les banyes generen inseguretat, neguit, decepció i tristesa. S’ha trencat un pacte afectiu o sexual entre la parella i comença el procés per restablir els mateixos nivells de confiança.

Infidels virtuals

Molts dels pacients de Segura han descobert que els han sigut infidels per les pistes que l’altre ha deixat en converses de WhatsApp o en l’historial de navegació de l’ordinador. En un cas, va ser tan fàcil com que el marit es va deixar obert el portal d’Ashley Madison amb les contrasenyes posades i la seva dona hi va entrar. “Però la relació va ser només virtual per complir una fantasia sexual; ell mai va arribar a quedar amb l’altra”, explica Segura. “Són fantasies sexuals que han anat més enllà de la imaginació”, diu aquesta terapeuta. No és un fet aïllat. Una de les moltes coses que han revelat les dades difoses pels hackers d’Ashley Madison és que la gran majoria d’usuaris són homes i que molts dels perfils de dones eren falsos. O sigui que molts dels clients d’Ashley Madison, més que ser infidels, estaven pagant per tenir la fantasia de ser-ho.

stats