Meteo 08/01/2018

Les pluges i nevades més abundants han caigut a les capçaleres dels rius

Aquest cap de setmana van caure 3.400 llamps a Catalunya; la mitjana del gener és de 66

Miquel Bernis
2 min
Fins i tot el Turó de l'Home estava ben blanc aquest matí / JESÚS PUIGMARTÍ

BarcelonaUna sequera no es resol amb una borrasca, però no hi ha dubte que, a diferència del que ha passat en altres plogudes dels últims mesos, aquest cap de setmana les precipitacions més abundants han caigut a les parts altes dels rius, i a més a més de manera molt general.

El mapa que s'ha fet públic avui sobre les estimacions de precipitació caiguda sumant dades i reals i imatges del radar ho deixa ben clar: exceptuant la calamarsada de la Terra Alta, tota la resta de precipitacions de més de 50 l/m2 han caigut al Pirineu, i aquest cop no només al Pirineu Occidental sinó també a l'Oriental, el més pròxim al mar.

Estimació de la precipitació caiguda mitjançant dades reals i radar / METEOCAT

Un fet totalment anormal d'aquesta borrasca va ser la gran quantitat de llamps i trons que van acompanyar els xàfecs, una cosa gens habitual per a un mes de gener. Segons dades del Meteocat aquest cap de setmana hi ha hagut 3.443 descàrregues núvol-terra a Catalunya, una dada totalment excepcional si tenim en compte que la mitjana de llamps al gener és de 66. Segons dades recopilades pel Servei Meteorològic de Catalunya entre el 2004 i el 2006, durant el desembre, el gener i el febrer només acostuma a haver-hi un 1% de totes les descàrregues de l'any.

Llamps caiguts durant el cap de setmana / METEOCAT

Tornant a les precipitacions, algunes dades són força xocants. Per exemple a Guardiola de Berguedà, a tocar del naixement del Llobregat aquest diumenge s'hi van acumular 53 l/m2; l'última vegada que havien caigut més de 50 l/m2 en un sol dia va ser el 2 de novembre del 2015, fa més de dos anys. També a Núria hi van caure 53 l/m2, una precipitació que no havia estat tan alta en un sol dia des del 23 de novembre del 2016, fa més d'un any.

A hores d'ara hi ha més neu del que sol ser habitual en aquesta època de l'any en tots els cinc punts de seguiment de gruix de neu que duu a terme l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Allà on proporcionalment n'hi ha més és a la Cerdanya; a Malniu, a la cota 2.200, el gruix arribava avui als 80 centímetres de neu quan normalment en aquesta època de l'any no n'hi ha més de 20.

Evolució del gruix de neu acumulat a Malniu, a la Cerdanya / ICGC

Sens dubte aquest borrasca suposarà un alleugeriment a la greu sequera que arrosseguem en els últims anys, però en caldran més per sortir-ne.

stats