La méteo: més ruixats i perspectives de fresca a llarg termini

Aquest divendres a la tarda els xàfecs i tempestes s'estendran per força comarques

Aquest dijous ha començat amb intervals de núvols en diverses comarques centrals i de Ponent. Amb el pas de les hores s'aniran esqueixant, avui el sol predominarà en general i els ruixats de tarda al Pirineu i Prepirineu seran més aïllats que ahir. Aquest dimecres els xàfecs van acumular 9 l/ m2 al Pont de Suert, 5 a Berga i 3 a Puigcerdà.

La nit ha estat més fresca que l'anterior a la majoria de comarques. A Tortosa de matinada la temperatura ha baixat dels 15 graus, cosa que no passava des de feia 11 dies. Al Tibidabo la mínima d'avui també ha estat la més fresca dels últims deu dies. Al migdia les màximes seran bastant similars a les d'ahir, la majoria per sobre dels 25 graus, però gairebé cap per sobre dels 30.

Demà augmentarà la inestabilitat. L'acostament d'una bossa d'aire fred en altura pel nord-est farà que a la tarda les nuvolades creixin amb força. A partir del migdia i fins al vespre cal esperar ruixats i tempestes, no només al Pirineu Oriental sinó també en moltes comarques prelitorals de Girona, a la Catalunya Central o fins i tot al voltant del Montseny. A prop de mar els xàfecs seran més puntuals. Com més al sud i més a Ponent, menys possibilitat de ruixats.

Aquests ruixats no es repetiran dissabte: el cap de setmana començarà amb sol i només al Pirineu hi descarregaran xàfecs aïllats. En canvi entre diumenge a la tarda i dilluns tornarà a augmentar la inestabilitat. El cap de setmana acabarà amb ruixats sobtats en més comarques, com a mínim del Pirineu i el Prepirineu. De cara a dilluns aquests xàfecs i tronades podrien estendre's a més comarques interiors. En aquest cas, sembla que seran més probables a Ponent i a la Catalunya Central que no pas al prelitoral.

Els pròxims dies la calor augmentarà a Ponent i en general en comarques de l'oest, però a prop de mar la temperatura es mantindrà raonable i força normal per a l'època. Demà el termòmetre tornarà a superar els 30 graus en comarques de l'oest. Les pujades i baixades de la temperatura evitaran que la calor sigui intensa i continuada, però entre diumenge i dilluns el termòmetre tornarà a pujar una mica.

A llarg termini continua sense dibuixar-se un pic de calor que pugui repetir les temperatures de fins a 35 graus que ja vam tenir la setmana passada. Els models de previsió avui més aviat dibuixen un escenari a set dies vista en què és més probable que la temperatura baixi per sota del que tocaria que no pas que arribi un altre pic de calor. Caldrà seguir-ho.