Societat 18/07/2018

El ministeri reconeixerà les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils encara que ho demanin fora de termini

De moment està tramitant 223 expedients i ha reconegut 68 víctimes

Acn
2 min
“És la nostra obligació repetir que l’islam  no és terrorisme”

BarcelonaEl ministeri de l'Interior reconeixerà totes les víctimes dels atemptats del 17 d'agost a Barcelona i Cambrils encara que presentin la seva sol·licitud fora de termini, que finalitzarà oficialment el dia que es compleixi el primer aniversari. Així ho va comunicar el ministre Fernando Grande-Marlaska en una carta a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el passat 11 de juliol. En la missiva, a la qual ha tingut accés l'ACN, assegura que en els possibles casos que excedeixin l'any marcat per llei, es buscarà una solució en què “prevalguin els drets dels afectats per sobre dels terminis legals”.

Colau havia demanat que s'ampliés aquest termini d'un any i explicava que les víctimes estaven topant amb problemes burocràtics, que desconeixien els detalls del procés o quins drets tenien. De fet, el consistori va signar recentment un conveni amb la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats pel Terrorisme (UAVAT) per posar-se en contacte amb més afectats i ajudar-los en els tràmits.

Interior subratlla que en molts casos el termini legal per ser reconegut com a víctima no s'acabarà el 17 d'agost, sinó que l'any de marge començarà a comptar quan les persones ferides que estiguin de baixa rebin l'alta o quan les seqüeles es considerin consolidades.

68 víctimes reconegudes

De moment, el ministeri de l'Interior ha reconegut 68 víctimes dels atemptats del passat 17 d'agost, entre les quals les 14 persones que van morir. De moment, l'Estat ha gestionat 223 expedients, dels quals 106 ja s'han resolt i 117 continuen en tràmit. Entre els resolts, se n'han acceptat 83. Interior explica que una mateixa persona pot tenir més d'un expedient obert, per lesions i ajuda psicològica, per exemple.

En concret, hi ha 99 expedients per lesions no invalidants i incapacitat temporal, dels quals se n'han estimat 13, se n'han denegat 11, i 75 estan pendents de resolució. També hi ha 72 expedients d'ajudes psicològiques, sanitàries i per pròtesis, dels quals se n'han estimat 40, sis han sigut desestimats i 26 estan pendents de resoldre.

A més, un expedient per incapacitat permanent parcial està en tramitació; d'ajudes per estudi se'n van demanar quatre, però es van desestimar totes; per danys materials se n'ha desestimat un i un altre s'està fiscalitzant, i hi ha 30 expedients per altres tipus d'ajudes, 17 dels quals han sigut estimats.

Segons el llistat de víctimes facilitat per la Generalitat, hi havia ciutadans de 34 nacionalitats entre els afectats, i només un terç eren espanyols. Dels 16 morts, cinc eren espanyols, una tenia doble nacionalitat i deu eren estrangers, cosa que ha dificultat els tràmits. Algunes de les víctimes, aplegades per la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats per Terrorisme (UAVAT), critiquen el tracte que han rebut per part del ministeri de l'Interior. Actualment, la UAVAT atén 77 famílies.

En la carta a Colau, de poc més d'una pàgina, Grande-Marlaska expressa la solidaritat i suport a la ciutat per l'atemptat patit. Diu que coneix l'acord de col·laboració entre el consistori i la UAVAT i diu que la Direcció General de Suport a les Víctimes del Terrorisme, dependent del ministeri, es va reunir amb aquesta associació el 5 de juliol i se'ls va informar que en el cas de danys psicològics el termini d'un any no comença a comptar fins que no és possible fer una valoració de les seqüeles permanents, cosa que permetrà "a la immensa majoria" de les sol·licituds entrar en el termini legal.

stats