Societat 20/09/2020

Els MIR fan vaga de dilluns a dimecres per exigir millores formatives i laborals

La convocatòria aplega uns 3.500 metges interns residents d'hospitals i centres de primària

Acn
3 min
Imatge d'arxiu dels passadissos de l'Hospital Clínic

BarcelonaUn 3.500 metges interns residents (MIR) dels hospitals i centres d'atenció primària de Catalunya faran vaga de dilluns a dimecres per exigir millores formatives, laborals i retributives. El col·lectiu, que compta amb el suport del sindicat Metges de Catalunya, que és qui ha convocat la vaga, està decidit a tirar endavant l'aturada després que les reunions de l'última setmana amb l'Institut Català de la Salut (ICS) i les patronals hagin acabat sense acord. El comitè de vaga ha preparat mobilitzacions, com una concentració davant el departament de Salut, i el seu portaveu, Àlex Mayer, creu que el seguiment pot ser massiu.

Per què fan vaga?

Els metges residents denuncien unes condicions "precàries" que "s'han agreujat" amb la crisi del covid-19 i exigeixen millores en tres blocs: formació, condicions laborals i retribucions.

Formació: demanen més supervisió

Demanen que se'ls garanteixi que el 15% de la jornada ordinària es destina a la formació i que es reservin deu dies anuals com a mínim per participar en actes formatius. De fet, recorden que la prioritat del sistema MIR és la formació especialitzada dels facultatius i no la dotació de personal als centres de salut. També exigeixen una correcta supervisió de la seva feina i garantir les rotacions.

Condicions: 35 hores i descansar després de fer guàrdia

Els residents demanen que la jornada ordinària sigui de 35 hores setmanals, com a la resta de l'estat espanyol, i un màxim de 48 hores de treball setmanal entre la jornada ordinària i les guàrdies. També volen que després d'una jornada, algunes de 24 hores, es compleixin les 12 hores de descans mínim ininterromput, així com les 36 hores contínues de descans setmanal, tal com recull la legislació vigent.

Retribucions: increment de sou anual i de guàrdies

Els MIR exigeixen un increment salarial tant en la jornada ordinària, d'uns 16.000 euros bruts anuals en el cas dels residents de primer any, com de les guàrdies. També demanen que les retribucions incloguin complements i plusos salarials, com el de nocturnitat. "Som conscients que estem en formació, però som personal que tenim la carrera de medicina, hem aprovat una oposició llarga i dura com és el MIR i estem fent entre quatre i cinc anys de formació especialitzada. I la realitat és que som mileuristes", va advertir Mayer en una roda de premsa la setmana passada per anunciar la vaga.

El comitè de vaga veu "insuficients" les propostes

Després de la reunió d'aquest divendres en el tràmit de mediació, el sindicat i els representants del col·lectiu MIR que integren el comitè de vaga van qualificar d'"insuficients" i "inconcretes" les mesures plantejades per l'ICS i les patronals, i consideren que "no responen a les demandes principals que han donat lloc a la convocatòria de vaga".

Segons els convocants, el document aportat per l'ICS i les patronals planteja la creació d'una comissió de seguiment dels programes de formació sanitària especialitzada, sense recollir de manera explícita cap de les reivindicacions, i un augment del 5% de la retribució base en un període de dos anys, sense incloure-hi altres millores relacionades amb les guàrdies i complements salarials. Les entitats també haurien parlat de complir la jornada i els descansos legalment establerts i, per al sindicat, l'única cosa que significa això és que assumeixen "l'actual incompliment". El comitè de vaga assegura que està disposat a negociar abans i durant l'aturada per trobar solucions.

Mobilitzacions

El comitè de vaga està preparant mobilitzacions. La protesta central serà una concentració davant el departament de Salut aquest dilluns. A Barcelona també es concentraran davant l'ICS dimarts i a la plaça de Sant Jaume dimecres. A Tarragona hi ha previstes concentracions als hospitals Joan XXIII i Santa Tecla tots tres dies i a l'Hospital Sant Joan de Reus dimarts i dimecres, segons les informacions publicades a les xarxes socials. A Girona tenen prevista una protesta davant la delegació del departament de Salut dimarts i concentracions als hospitals Josep Trueta i Santa Caterina dimarts i dimecres. A Lleida es concentraran davant l'Arnau de Vilanova dimarts i dimecres.

Serveis mínims

El departament de Treball ha decretat serveis mínims de manera que es garanteixi el funcionament normal d'urgències; de les unitats especials d'urgència vital com les UCI, coronàries, d'hemodiàlisi, neonatologia, parts i tractaments de radioteràpia i quimioteràpia; de l'activitat quirúrgica inajornable i garantir el dret de tot pacient a ser atès mentre estigui ingressat. Als centres d'assistència extrahospitalària i primària s'ha de garantir el normal funcionament de l'assistència urgent. Segons el document de Treball, la direcció dels centres sanitaris ha de determinar el personal estrictament necessari per al funcionament dels serveis mínims.

Tot i que era previsible que Treball decretaria serveis mínims, el comitè de vaga ho critica i argumenta que els MIR són personal formatiu i no estructural i que, per tant, no n'hi hauria d'haver.

stats