Mobilitat
Societat Mobilitat 10/04/2023

Operació tornada de Setmana Santa: les retencions a l'AP-7 cauen un 30% respecte al 2022

Dues persones han perdut la vida a les carreteres, tres menys que l'any passat

3 min
Cues a l'AP7 al tram de la Ràpita

BarcelonaPoques hores abans que s'acabi l'operació tornada de Setmana Santa, el Servei Català de Trànsit (SCT) ja ha registrat l'entrada de 527.000 vehicles a l'àrea metropolitana de Barcelona, gairebé el 90% dels que en van sortir (600.000). Són dades actualitzades fins a les 20 hores d'aquest Dilluns de Pasqua, quan les autoritats esperaven que es fes el gran gruix de trajectes cap a la rodalia de la capital catalana. A mitjanit es donarà per acabat el seguiment, però provisionalment s'han notificat retencions en un total de 45 vies d'arreu del país. Com acostuma a passar, la circulació més densa s'ha donat a diversos trams de l'AP-7, especialment a la zona de Tarragona, però també a l'A-2 hi ha hagut algun tram de circulació amb trànsit lent, especialment a la zona de Collbató i Esparreguera en sentit Barcelona.

La situació d'enguany, però, no s'assembla a la dels embussos que s'hi han viscut altres anys. Com l'any passat, quan es van arribar a acumular 125 km arreu del país. Tot i que la via més afectada ha tornat a ser l’AP-7, on fins a les 19.30 h s'han acumulat 25 km de cua (i diumenge van ser una cinquantena), les retencions d'aquesta Setmana Santa han caigut un 30% respecte al mateix període de l'any passat i han respost més al volum de vehicles que a accidents, segons ha informat el Govern en un comunicat.

El director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha atribuït aquesta millora a les mesures especials que s'han implementat, com ara els carrils addicionals, que han facilitat el drenatge de l'AP-7. La majoria d'incidències en la circulació d'aquesta via, ha dit, s'han originat per "un problema estructural" que no permet transferir els vehicles a d'altres, especialment entre Martorell i el Vendrell i entre el Vendrell i les Terres de l’Ebre. En el tram nord de l'AP-7, ha dit, les dificultats han estat una conseqüència d’una infraestructura insuficient per la pèrdua d’un carril entre Mollet i Montornès, la conjunció de la C-33 i l’AP-7 i la connexió de l’AP-7 i la C-60.

Trànsit ha establert diverses mesures especials en més de 200 km de carretera, si bé la majoria s'han focalitzat a l'AP-7, que ha experimentat un augment d'embussos i accidentalitat des de l'eliminació dels peatges, l'agost del 2021. En aquesta via s'ha mantingut la limitació de circular a 100 km/h entre Martorell i Gelida (una mesura imposada el 23 de març), així com l'obligació als vehicles pesants de circular per la dreta i la prohibició per a aquests últims d'avançar en aquest tram. Sobre la limitació de velocitat al tram de l'AP-7 entre Gelida i Martorell, Lamiel ha apuntat que "cal esperar força més dies i més mesos per fer-ne una valoració", però ha anticipat que pot funcionar molt bé.

L'AP7 al seu tram a Banyeres del Penedès.

Lamiel ha valorat positivament el dispositiu per a aquest període festiu, però ha lamentat les dues víctimes mortals que hi ha hagut a les carreteres catalanes. Divendres, a la L-310 a Tàrrega (Urgell), una sortida de via d’un vehicle va provocar la mort d’un home de 22 anys. Dissabte una col·lisió lateral entre un turisme i una motocicleta a la N-240 a Tarragona va provocar la mort d’un menor. Aquestes víctimes mortals s’han produït la zona de vacances i no en els grans episodis de mobilitat durant la sortida i durant el retorn. "Quan hi ha morts mai no es pot estar content", ha dit. L'any passat, per aquestes dates, van ser cinc les persones que van perdre la vida a la xarxa de carreteres interurbanes de Catalunya. També ha destacat la millora de la situació a l'AP-7, ja que des de començament d'any s'han registrat dues víctimes mortals en aquesta via, mentre que en el mateix període del 2022 van ser vuit.

Circulació intensa a l'AP-7 i l'A-2

A hores d'ara, el tram amb més cua de vehicles és el que va del Perelló - Ampolla a Tarragona, amb 6 km, tot i que també es registra trànsit lent a Santa Margarida i els Monjos - el Vendrell en sentit Barcelona (5 km) i a Banyeres del Penedès cap a Barcelona (5 km). El dilluns festiu ha començat amb un accident a l'AP-7 al Vendrell en sentit Barcelona, que ha obligat a tallar un carril i ha provocat congestions, i a l'Eix Transversal un camió avariat ha obligat a tallar un carril i alentir la circulació al tram entre Arbúcies i Lleida. A l'A-2 hi ha retencions de 5 km entre Esparreguera i Collbató en sentit Barcelona.

Trànsit calcula que fins a la mitjanit tornaran a l'àrea de Barcelona els 600.000 vehicles que en van sortir, molts dels quals van marxar per fases, perquè des del cap de setmana passat hi havia vacances escolars. Els Mossos d'Esquadra han activat durant tot l'operatiu de Setmana Santa 1.400 agents i 1.300 controls de trànsit de velocitat, drogues, alcohol i d'ús correcte del cinturó.

stats