Mobilitat

Les tarifes del transport públic es mantindran congelades l'any que ve

El conseller Puigneró ho ha anunciat a la cimera contra el canvi climàtic de Glasgow

2 min
Bitllet de transport públic

BarcelonaDes de Glasgow i amb l'objectiu de "descarbonitzar la mobilitat" el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori i president de l'Autoritat del Transport Metropolità, Jordi Puigneró, ha anunciat aquest divendres que les tarifes del transport públic es mantindran congelades també el 2022. Puigneró ho ha dit a través d'un tuit després de la seva visita a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP26).

"La lluita contra el canvi climàtic passa per descarbonitzar la mobilitat", ha piulat el conseller a les xarxes, i ha afegit que "a Glasgow s’ha constatat que és temps de fets i no més paraules".

A finals de l'any passat, l'ATM també va aprovar no apujar els preus de cara a aquest any 2021 i va ampliar la caducitat dels títols perquè el confinament estricte primer i el tancament d'universitats, restauració i la recomanació de teletreballar a la tardor havien impedit utilitzar-los mentre va durar el tancament. De fet, la pandèmia, les tarifes congelades i la baixada en la validació de bitllets va fer multiplicar l'any passat el dèficit de l'ATM: al maig superava els 170 milions, al novembre fregava els 350 i l'aleshores conseller, Damià Calvet, va explicar que el 2020 es tancaria amb gairebé 400 milions de dèficit.

Ara, amb la congelació, els comptes de l'ATM –que esperen les transferències de l'Estat per anar tapant forats– seguiran patint però la mesura ajudarà, segons Puigneró, a fomentar la recuperació de viatgers del transport públic en detriment de l'ús del vehicle privat. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha dit en una entrevista a Eldiario.es que apujar ara el preu del transport, amb la situació d'emergència social que ha deixat la pandèmia, "no seria acceptable en cap cas". "La ciutadania està sortint d'una crisi molt dura", ha puntualitzat Colau.

stats