Mobilitat
Societat Mobilitat 09/01/2023

TMB farà controls d'alcohol i drogues als conductors d'autobús

La CGT s'oposa a la implementació de la mesura, que qualifica d'"atac frontal" contra els treballadors

Ara
2 min
Vaga autobusos

BarcelonaTaxa d'alcohol i drogues zero entre els conductors d'autobús. Des de dimarts, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) farà controls de drogues i alcohol voluntàriament a aquests treballadors, però a partir del 6 de febrer tota la plantilla se n'haurà de fer obligatòriament i aleatòriament. La mesura, avançada per la periodista Anna Punsí, ha indignat el sindicat CGT, que l'ha qualificat d’”atac frontal” perquè, ha denunciat, posa en el punt de mira “qualsevol conductor” sense que hi hagi cap problema de drogodependència generalitzat a la plantilla. 

Legalment, els conductors poden treballar amb una taxa d'alcoholèmia inferior a 0,15 mil·ligrams per litre d'aire. Però ara el director de la Xarxa de Bus de TMB, Jacobo Kalitovics, ha afirmat que l'objectiu és aconseguir el "consum zero" d'alcohol, drogues i substàncies psicoactives entre la plantilla. El responsable, a més, ha defensat que aquesta taxa zero no només s’exigirà als conductors de bus: “No volem estigmatitzar-los, també [es faran els tests] els que treballen amb maquinària”. 

Els controls, que els farà l'empresa subcontractada Geseme, s'emmarquen en un protocol que es va començar a plantejar fa alguns mesos i que també inclourà un acompanyament per tractar addiccions o formacions en col·laboració amb la Guàrdia Urbana. Aquesta mena de tests ja es fan entre els conductors de la xarxa de metro, tal com regula la llei ferroviària, i també es preveuen a la nova llei de trànsit, prevista per al 2024 i que obligarà el sector del transport a fer anàlisis als empleats per anticipar-se a possibles incidències, segons Kalitovics. El director ha definit la implementació dels controls com “un pas endavant en la prevenció”.

Oposició sindical

El sindicat CGT no ho veu igual i ha deixat clara la seva oposició al nou protocol, que ha qualificat d’”atac frontal”. “No ho entenem”, ha lamentat el portaveu de CGT a TMB Autobusos, Álvaro Martín. Segons l’organització sindical, aquests controls posen "en el punt de mira" els conductors d’autobús sense que hi hagi "un problema real": "Malgrat algun cas puntual, en cap cas és [un problema] generalitzat". “La plantilla, en general, no té un problema de drogodependència com fan veure", ha afegit. 

La CGT és partidària que les proves es facin un cop la nova normativa que ho reguli específicament hagi entrat en vigor, en principi l’any que ve. Actualment, Martín ha denunciat que la direcció de TMB aplica “unilateralment” el protocol, cosa que vulnera drets fonamentals dels treballadors. Per això, ha amenaçat, es prendran les accions legals que es creguin oportunes per evitar-ne l'aplicació.

stats