Societat 09/02/2017

El Parlament avala el tancament de la Model si no es perden llocs de treball

Una moció exigeix la presentació "d'un informe que detalli com es reestructura el sistema penitenciari" en el termini d'un mes

Acn
2 min
Justícia vol tancar la presó Model a finals d’aquest any

BarcelonaEl ple del Parlament ha aprovat, amb el vot a favor de tots els grups menys el PP que s'hi ha abstingut, reclamar el tancament de la presó Model de Barcelona "durant l’any 2017 i posar la finca a disposició de l’Ajuntament de Barcelona per satisfer les necessitats dels veïns de l’esquerra de l’Eixample".

A més, també s'ha aprovat –amb el PP i la CUP abstenint-se- "garantir que el tancament no comportarà cap pèrdua de llocs de treball, ja sigui personal funcionari, interí o laboral, de la Model o de cap altre Centre Penitenciari de Catalunya on es destinin els treballadors, ni tampoc suposarà la pèrdua de complement específic vinculat a la categoria del centre".

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha dit que tindrà en compte la moció i ha assegurat que el Govern es compromet a desvetllar els detalls del futur de la Model al febrer. Els sindicats dels treballadors de la presó, però, acusen la Generalitat de "mentir" i "manipular les dades", i reclamen que la Model no es tanqui fins haver construït el nou centre penitenciari de la Zona Franca.

La moció, que només ha comptat amb les abstencions puntuals de PPC i CUP en alguns dels punts, ha rebut el suport de JxSí, C's, PSC i CSQP. A més del tancament i de la garantia de manteniment dels llocs de treball, demana també "iniciar de manera immediata els tràmits per construir un Centre Obert a la Zona Franca que, un cop acabat, permeti tancar el Centre Obert de Trinitat Vella", així com l'aprovació urgent "d'un pla d’inversió pluriennal que en garanteixi la construcció".

Un cop tancat el Centre Obert de Trinitat Vella, i d’acord amb el conveni signat entre el Departament de Justícia i l’Ajuntament de Barcelona, la moció exigeix també "posar l’espai a disposició de consistori per tal que sigui destinat a la construcció d’habitatge social". De la mateixa manera, la moció reclama iniciar "els tràmits necessaris per construir un Centre Penitenciari a la Zona Franca, definint-ne els usos durant aquest any 2017, tenint en compte la necessitat d’un nou centre per a dones i preventius".

Per tots els canvis que aquestes novetats poden comportar, el parlament també ha aprovat reclamar al Govern que "presenti en el termini d’un mes un informe que detalli com es reestructura el sistema penitenciari de Catalunya amb el tancament de la Model", i "establir amb caràcter immediat una taula de negociació amb les organitzacions sindicals representatives dels treballadors per garantir que el procés de reestructuració de centres i plantilles es porta a terme d'acord amb els drets laborals i professionals del conjunt dels empleats públics".

stats