Mor el bisbe emèrit de Sant Sebastià José María Setién als 90 anys

Les seves postures a favor del dret d'autodeterminació i de la negociació entre el govern espanyol i ETA van ser moltes vegades qüestionades

El bisbe emèrit de Sant Sebastià José María Setién ha mort aquesta matinada després d'haver patit un ictus diumenge, segons han informat a EFE fonts del bisbat de la capital guipuscoana.

Setién, de 90 anys, va ingressar a la unitat de cures intensives de l'Hospital Donostia en estat molt greu diumenge a la matinada després de patir l'ictus.

Nascut a Hernani (Guipúscoa) el 1928, José María Setién Alberro va ser bisbe de Sant Sebastià entre el 1979 i principis del 2000, quan va ser substituït per Juan María Uriarte, i aquest, l'any 2010, per José Ignacio Munilla, actual prelat de la diòcesi donostiarra.

El funeral de Setién tindrà lloc demà al migdia a la catedral del Bon Pastor de Sant Sebastià. 

Un bisbe controvertit per les seves opinions polítiques

Setién va ser bisbe de Sant Sebastià durant els anys més durs d'ETA. Es va erigir en una controvertida figura pels seus comentaris relacionats amb el nacionalisme, en els quals alguns van veure una certa comprensió cap als membres de la banda terrorista a la qual sempre va demanar que deixés de matar.

El bisbe va prendre possessió a la diòcesi de Sant Sebastià l'endemà de fer 51 anys. Li esperaven per davant dues llargues dècades com a prelat, en les quals es va convertir en un pou de titulars amb les seves polèmiques declaracions, pastorals i homilies.

Les seves postures a favor del dret d'autodeterminació i de la negociació entre el govern espanyol i ETA van ser moltes vegades qüestionades, així com les seves crítiques a algunes accions policials i la seva denúncia de les suposades tortures a integrants d'ETA.

Va ser qualificat d'equidistant des de les posicions llunyanes del nacionalisme - i també d''amic' d'ETA-, però res d'això va impedir que durant el seu exercici continués parlant del problema de la violència al País Basc des d'un punt de vista polític. I "ètic", segons solia subratllar.