Catalunya registra 28 morts i 15 nous contagis de coronavirus les últimes 24 hores

Encara hi ha 163 pacients a l'UCI i el total de casos s'eleva a 66.904

Catalunya ha registrat aquest dissabte 28 defuncions per covid-19 i el nombre de víctimes notificat per les funeràries des de l'inici de la pandèmia s'eleva fins als 12.269. Aquestes defuncions corresponen tant a morts amb una prova que confirma la infecció com a casos sospitosos. D'aquestes, 6.703 morts s'han donat en un centre hospitalari o sociosanitari, 3.965 en una residència i 779 a casa del difunt. Els restants (822) són casos no classificables per falta d'informació que es van reassignant a mesura que Salut obté més detalls.

Excepcionalment, la conselleria ha informat que aquest diumenge ja s'han notificat vuit morts, però aquesta dada variarà en els pròxims dies quan les funeràries reportin nova informació. Des de fa uns dies, les dades de Catalunya no corresponen únicament a les defuncions que han tingut lloc en les últimes 24 hores sinó que també inclouen casos anteriors no comptabilitzats, sigui per retards en la notificació o per reclassificacions. Amb aquestes dades, es va corregint la sèrie històrica. Per exemple, dissabte només es van reportar 3 defuncions ocorregudes divendres, però en el balanç d'aquest diumenge la xifra s'ha corregit amb dades que no havien estat notificades abans i ha crescut en 12 víctimes més (15 en total). 

Passa el mateix amb la xifra de nous contagis. En global repunten una mica els nous diagnòstics, ja que si dissabte es van notificar 257 casos, aquest diumenge se n'han registrat 359. Ara bé, i seguint la mateixa directriu de Salut de comparar dades de manera retrospectiva, en l'últim dia només s'ha informat de 15 positius detectats. Malgrat que poden ser casos notificats recentment atès que es fan més proves, tests i estudis, la resta (344) poden correspondre a contagis de ja fa dies, i per això els distribueixen al llarg de la sèrie en el dia que pertocaria a aquests contagis. En total ja són 66.904 les persones que s'han contagiat de covid-19 a Catalunya des que va començar la pandèmia. 

A les residències de gent gran, un dels focus més preocupants de covid-19, s'han detectat un total de 13.938 infeccions confirmades, cosa que representa 40 més que les dades facilitades per Salut en el balanç de dissabte. A més, 2.093 professionals de residències estan aïllats per sospita o confirmació, 50 menys que l'última xifra facilitada (2.143).

Una persona va rebre l'alta ahir d'alguna de les unitats de cures intensives (UCI) catalanes i encara hi ha 163 malalts greus, però la xifra d'ingressos s'ha estabilitzat d'un temps ençà. En total, des de l'inici de la pandèmia han passat per la unitat de cures intensives dels hospitals catalans 4.064 persones. Les altes hospitalàries, de fet, superen amb escreix els nous ingressos. Fins ara un total de 38.112 persones diagnosticades amb covid-19 que havien necessitat algun tipus d'atenció s'han recuperat. En les últimes 24 hores s'han comunicat 1.120 recuperacions.