Mossos d'Esquadra
Societat 02/12/2022

Els Mossos fan el primer canvi d'armari en 30 anys

Aquest desembre Interior començarà a repartir els nous uniformes als agents

3 min
Un agent dels Mossos amb el nou uniforme

BarcelonaEl 1994 va començar el desplegament dels Mossos d'Esquadra pel territori amb un uniforme que amb els anys ha quedat gravat a la retina de molts ciutadans: camisa de color blau cel i pantalons blau marí amb una fina línia vermella, un disseny d'Antoni Miró. En tres dècades, però, els Mossos no han fet cap canvi d'armari i l'uniforme continua sent el mateix que el dels anys 90. Més que els colors, els sindicats policials sempre han denunciat, sobretot els últims anys, que els teixits –elegants, però poc funcionals si s'ha de passar a l'acció– havien quedat antiquats. Finalment, gairebé 30 anys després, els Mossos estrenaran un canvi d'uniforme i a principis d'any tots els agents en vestiran un nou model, segons ha pogut saber l'ARA.

Comparativa del nou uniforme dels Mossos i l'antic.

El principal canvi és que es passa del blau cel al blau fosc i el teixit passa a ser tècnic. Fins ara, era igual que el d'una camisa d'oficina, però la feina de molts agents no és precisament d'oficina, o no ho és sempre. Ara el teixit serà tècnic: aguantarà millor les baixes temperatures i els agents tindran més mobilitat. A més, hi ha una altra novetat important: les dones tindran el seu propi tallatge. Els últims 30 anys els models eren unisex. I no només canviaran les camises, sinó també les gorres, les jaquetes, els pantalons i els folres interiors. En total, el departament d'Interior ha destinat 11 milions d'euros a aquest canvi d'armari que es començarà a aplicar ja.

Aquest desembre els agents de les regions policials i els serveis centrals aniran rebent la roba nova. En total, entre gorres, jaquetes, camises i pantalons es repartiran 173.000 peces de roba. A partir del gener serà el torn de les unitats que tenen un uniforme específic, com els agents antiavalots i els Tedax. Seran 111.438 peces de roba més. El primer bloc del desembre està format per 11.900 efectius i el del gener per 6.000 agents.

Noves gorres dels agents.
Canviaran tots els elements de l'uniforme.

La placa de xèrif

El color i el teixit són els principals canvis del nou uniforme, però hi ha alguns petits detalls més. Per exemple, la placa que la policia porta al pit serà metàl·lica, evocant la imatge d'un xèrif dels Estats Units. Ara era de roba. També s'afegeix a la part superior de la camisa la paraula policia. Fins ara, només hi havia el número d'agent. Els pantalons deixen de tenir la característica línia vermella i seran una mica menys amples. El teixit, de nou, passa a ser tècnic.

Dos anys després de canviar els cotxes patrulla, els Mossos encaren ara una nova reforma que canviarà completament la seva aparença. Aquesta demanda del cos ve de lluny. Més d'un policia sovint, en privat, comenta el greuge comparatiu amb els uniformes de la Policia Nacional, que van canviar fa uns anys per passar a ser d'un teixit més tècnic. Ara la nova roba de la policia ja està a dins de centenars de caixes repartides per diversos magatzems. N'hi ha tantes que no hi caben totes en cap magatzem de la policia.

Les caixes que guarden els nous uniformes dels Mossos.
stats