Societat 10/10/2019

Mossos a peu i amb metro per la falta de vehicles

La incorporació de 384 agents a la capital catalana deixa el cos amb un dèficit de cotxes patrulla

Pau Esparch
3 min
Un cotxe dels Mossos circulant pel barri del Raval de Barcelona.

BarcelonaMés del 80% de la nova promoció dels Mossos d’Esquadra està treballant a Barcelona. Són 384 dels 454 agents que es van graduar al juny. En quatre mesos la capital catalana ha passat de tenir uns 2.400 mossos a aproximar-se als 2.800. El gruix d’agents s’ha incorporat aquesta setmana i la resta ja hi treballava des d’aquest estiu. Però aquest creixement de cop de la plantilla a la regió policial de Barcelona ha provocat que no hi hagi prou vehicles per patrullar. Fonts dels Mossos admeten que ara mateix hi ha un dèficit de cotxes pel nombre de policies que hi ha a la ciutat, encara que afegeixen que això es compensa a canvi que els agents patrullin a peu, fent servir el metro o amb més de dos policies per vehicle.

Quan els agents de seguretat ciutadana dels Mossos han de patrullar acostumen a sortir i tornar a la comissaria amb cotxe. Però les diverses comissaries de Barcelona, des que han rebut la nova promoció d’agents, no sempre ho poden complir. El motiu és que la incorporació dels 384 policies no s’ha acompanyat, de moment, d’una ampliació de la flota de vehicles patrulla. Els Mossos expliquen que el cos està estudiant la manera de contrarestar aquesta falta de cotxes. Mentre això no passa, alguns agents s’han de desplaçar des de la comissaria fins a la zona on han de patrullar a peu o amb metro. Des del cos apunten que algunes de les distàncies que s’han de cobrir a la ciutat es poden fer sense un vehicle.

Els Mossos atribueixen el dèficit de cotxes patrulla al fet que, fins al juny d’aquest any, l’última promoció d’agents havia sortit el 2012. Això, sumat a l’etapa de retallades de la crisi, diuen que ha provocat que la flota de vehicles tampoc augmentés. La policia reconeix que la idea és resoldre gradualment la falta de cotxes, encara que consideren que la mancança no impedeix el patrullatge dels agents.

“Nul·les previsions”

Però el Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME), que ha denunciat la situació, ho ha qualificat d’“inexplicable”. Lamenta que després que el conseller d’Interior, Miquel Buch, hagi donat la benvinguda aquesta setmana als 384 agents, “la trista realitat” és que hi ha una nova mancança “fruit de les nul·les inversions i previsions”. “Els agents surten a patrullar a peu i sense vehicle, amb la qual cosa no tenen possibilitat de resposta davant un fet delictiu que pugui passar a uns quants carrers”, es queixa l’SME en un comunicat: “Així no reforcem la seguretat”.

El mateix sindicat assegura que falten emissores per als agents. Sobre aquest punt, fonts dels Mossos diuen que no hi ha un dèficit de les emissores -com passa amb els cotxes-, sinó que s’han pogut produir desajustos per les bateries dels aparells i ho atribueixen a una qüestió organitzativa.

70 policies a la resta

Els 384 agents destinats a Barcelona són més dels que el mateix conseller havia anunciat al juliol, abans de la Junta de Seguretat de la ciutat. Buch, que aleshores va manifestar que era “evident” que hi havia “un problema de seguretat” a la capital catalana, va parlar de 320 mossos, que al final han sigut 64 més. Aquesta concentració en una única regió policial ha fet que només hagin quedat 70 policies de la nova promoció per distribuir entre la resta de Catalunya, de manera que en moltes comissaries del territori no s’ha pogut pal·liar el dèficit de personal. Actualment hi ha en marxa el procés de selecció d’una promoció de 750 mossos i ja s’ha aprovat la convocatòria d’una altra de 750.

stats