Societat 21/08/2019

Centenars de persones condemnen la violació d'una noia quan tornava de les festes de Gràcia

L'agressió sexual es va produir diumenge a la matinada al districte d'Horta-Guinardó

Acn / Ara
2 min
Persones amb cartells amb missatges feministes a la plaça de la Vila de Gràcia per condemnar la violació d'una noia quan tornava de les festes

BarcelonaCentenars de persones s'han manifestat aquest dimarts al vespre a Gràcia per mostrar el rebuig a la violació d'una noia quan tornava de les festes diumenge a la matinada, una agressió sexual que els Mossos d'Esquadra estan investigant. La protesta ha començat a la plaça de la Vila, plena per escoltar la lectura d'un manifest de condemna, i ha acabat a la plaça de Lesseps, després d'enfilar-se pel carrer Gran de Gràcia i per alguns carrers de Vallcarca amb el missatge a la capçalera "Cap violació sense resposta".

"A Gràcia no es toleren agressions masclistes ni cap mena de comportament que limiti les dones en la seva manera de gaudir de les festes lliurament, ni permetrem que aquest tipus d'actituds i conductes s'escudin sota un paraigua d'alcohol i de festa, perquè res excusa una agressió", han denunciat les entitats feministes i les institucions en el manifest.

La taula contra les agressions masclistes a la festa major, integrada per institucions, entitats i assemblees feministes, rebutja l'agressió sexual que hauria patit una noia el cap de setmana i ha activat el protocol d'actuació contra la violència masclista. També rebutja totes les agressions i casos d'assetjament que han afectat dones que han participat a la festa i que han requerit la intervenció del Punt Lila o de persones dels col·lectius feministes que intervenen en aquests serveis d'atenció.

En el manifest, les institucions i entitats han recordat que totes les persones que participen en les festes són "responsables de donar una resposta a qualsevol agressió" i han advertit que "el silenci també ens fa còmplices". "Mostrem el nostre rebuig i la nostra ràbia, fem soroll i plantem-nos davant les agressions masclistes", clamen, per culminar: "No estàs sola. Juntes som més fortes". L'Ajuntament de Barcelona, la Fundació Festa Major de Gràcia, el Circuit Barcelona contra la Violència Masclista, l'Assemblea de Dones Feministes de Gràcia i l'Associació Drets Sexuals i Reproductius han impulsat el manifest.

En una atenció als mitjans de comunicació, la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, ha rebutjat qualsevol tipus d'agressió masclista i ha reivindicat els valors de la celebració, que són, sobretot, familiars. "Tots els carrers i col·lectius fem pinya contra qualsevol agressió a la ciutat de Barcelona", ha afirmat Carbonell. L'alcaldessa accidental de Barcelona, Laia Bonet, ha expressat el "rebuig absolut i rotund" a qualsevol tipus de violència masclista i ha remarcat el suport del consistori a les lluites contra aquestes agressions.

Ja fa diverses edicions que les festes de Gràcia compten amb un estand amb professionals que poden intervenir davant de casos de violència masclista. L'any passat, durant la festa major, es van rebre 17 consultes i es van fer nou intervencions relacionades amb possibles casos de violència sexual.

stats