Societat 23/05/2019

Els nadius digitals són més miops i des de més joves

Els infants d'entre 7 i 12 anys tenen de mitjana mitja diòptria més que una generació enrere

Acn
2 min
Veure-hi bé per estudiar millor

BarcelonaEls nadius digitals tenen una graduació més alta en miopia i necessiten ulleres abans. Aquesta és una de les conclusions d'un estudi que posa de manifest que als joves d'entre 7 i 12 anys els cal de mitjana, mitja diòptria més de graduació que als de la generació anterior. L'increment de graduació entre els més joves és, de mitjana, més gran que el de la generació anterior. De fet, es calcula que és el doble (de 0,88 a 1,75), tot i que encara no han arribat a l'edat universitària i, per tant, encara estan en desenvolupament. Per això, els autors de l'estudi de l'Associació Visió i Vida alerten que tindran una miopia molt més gran en l'etapa universitària que no pas la generació anterior.

Sis de cada deu joves universitaris, un 62,5% exactament, són miops, i malgrat que un 80% tenen antecedents familiars, la majoria no s'han fet revisions. A la major part de la mostra, un 64,6%, se li va detectar la miopia entre els 8 i els 15 anys, sobretot perquè no veien bé la pissarra o els cartells del carrer.

L'estudi alerta que els joves dediquen menys de set hores a la setmana a fer activitats a l'aire lliure i que, en canvi, utilitzen el mòbil entre quatre i vuit hores cada dia. De fet, Enrique Jiménez, òptic del servei d'oftalmologia de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, assegura que la principal causa de l'increment de la miopia és un creixement del globus ocular que no es pot atribuir únicament a raons genètiques sinó que també pot estar relacionat amb la quantitat d'hores que els nens passen fent tasques de visió pròxima com ara amb ordinadors, tauletes o mòbils, i a la manca d'exposició als espais oberts i a la llum solar.

Es calcula que el 2050 hi haurà gairebé cinc mil milions de persones miops a tot el món, amb gairebé mil milions en la categoria d'alta miopia.

stats