Societat 01/01/2020

Una nit de Cap d'Any "tranquil·la" a Catalunya

Malgrat no hi ha hagut incidents greus, el 112 ha rebut 3.808 trucades fins a les deu del matí i els Mossos han arrestat 46 persones, un 142% més que l'any passat

Ara
4 min
Pla general de l'espectacle de Cap d'Any a la Font Màgica de Montjuïc de Barcelona el 31 de desembre del 2019

BarcelonaNit de Cap d'Any d'"absoluta normalitat" a Barcelona. La primera nit del 2020 no ha deixat cap incident destacable, segons ha informat Protecció Civil i ha confirmat el tinent d'alcalde de Seguretat de l'Ajuntament, Albert Batlle, que ha declarat que "una vegada més, Barcelona ha donat la millor de les seves imatges". El conseller d'Interior, Miquel Buch, també ha qualificat de "tranquil·la" la nit d'aquest Cap d'Any a tot Catalunya. La nota negativa de la nit ha sigut l'augment de les detencions que han fet els Mossos d'Esquadra: n'han fet 46, un 142% més que l'any passat, sobretot per una vintena d'arrestos a Barcelona relacionats amb robatoris i furts. Sis detencions més han estat per delictes de violència de gènere.

Malgrat no hi ha hagut incidents destacables les últimes hores, sí que hi ha hagut ensurts arreu del país. Prova d'això són les 3.808 trucades que ha rebut el 112 des del 31 de desembre a les 20.00 fins a les deu d'aquest matí. La majoria estaven relacionades amb qüestions relacionades amb la seguretat ciutadana, com alguna baralla. En segon lloc, prop d'un 30% dels avisos han sigut per demanar assistència mèdica.

Una de les últimes emergències que s'han hagut d'atendre ha sigut un incendi que s'ha produït a l'Eixample de Barcelona. Concretament, al carrer Calàbria. Segons ha avançat Catalunya Informació, els veïns del número 251 han hagut de ser evacuats i com a mesura preventiva s'han desallotjat els blocs del costat. Pocs minuts després que es declarés el foc, que ja s'ha extingit, els Bombers de Barcelona han confirmat que no hi ha hagut ferits.

A banda d'aquest incident, els Bombers de la Generalitat també han tingut una nit relativament tranquil·la, amb un incendi en una xemeneia, un altre en una cuina, dos intoxicats per mal funcionament d'una caldera, la crema de cotxes abandonats i de contenidors. Cap incident rellevant ha estat per pirotècnia.

El foc que s'ha produït en una xemeneia d'una casa unifamiliar ha passat a Collsuspina (Moianès) i no ha deixat ferits. El foc ha afectat la coberta de fusta de la construcció, i això ha malmès una habitació, el lavabo i les golfes de l'habitatge. I després un altre a Navarcles, que s'ha produït en una pila de 10 vehicles abandonats en un solar del polígon industrial Camí de l'Angle. També sense ferits.

Un 40% de les trucades al 112 s'han efectuat a Barcelona, on hi ha hagut una de les festes més multitudinàries de benvinguda de l'any del país. Unes 94.000 persones van celebrar la nit de Cap d'Any i l'arribada del 2020 a la Font Màgica de Montjuïc amb un espectacle de música, llum i foc que va comptar amb una banda sonora original i 125 generadors de flames i pirotècnia. Un gran cilindre de 15 metres va actuar com a pantalla i hi havia també personatges lumínics movent-se amb tirolines per sobre de la font. La companyia francesa Groupe F va tornar a ser l'encarregada d'organitzar l'espectacle a l'avinguda Maria Cristina. "Ha estat una nit animada, però alhora també molt tranquil·la", ha afirmat Batlle, que també ha afegit que la festa que ha tingut lloc a l'avinguda Reina Maria Cristina ha estat meravellosa.

Repunt de detencions

A banda de les 46 detencions relacionades amb robatoris i furts, els Mossos han arrestat sis persones més per delictes de violència domèstica. Buch i el comissari de guàrdia dels Mossos Xavier Monclús han explicat que aquest augment es deu bàsicament al fet que saben que la nit de Cap d'Any hi ha més fets delictius d'aquest tipus i que en els últims mesos han pogut disposar de més agents i s'han canviat algunes estratègies policials. Sense aquestes detencions per delictes contra el patrimoni, n'hi hauria hagut 26 en total, poc més de les 19 de l'any passat. De les sis detencions per violència domèstica i de gènere no han pogut donar més detalls, tot i que cap víctima té lesions greus, i de moment no es té constància de cap denúncia per agressió sexual, tot i que no es descarta que arribin en les properes hores o dies.

Cap víctima mortal a les carreteres

Segons han confirmat fonts del Servei Català de Trànsit a l'ARA, durant la nit de Cap d'Any tampoc s'ha produït cap accident amb víctimes mortals a les carreteres. Hi ha hagut 16 accidents amb ferits lleus i s'han fet 948 controls d'alcoholèmia, un 21% més que l'any passat, dels quals 85, un 8,9%, han donat positiu, un 2,2% més que el 2018. D'aquests, 69 han estat positius administratius i 16 han estat penals.

A Barcelona, hi ha hagut set accidents de trànsit amb ferits, però cap de gravetat; i 11 més sense cap ferit. "És el normal en un cap de setmana", ha insistit Batlle, que ha explicat que s'han fet dos grans controls d'alcoholèmia.

En total, el 2019 ha acabat amb 171 persones mortes a les carreteres catalanes en 157 accidents mortals. Això suposa una reducció de l'11,4% respecte el 2018 i del 30,5% en comparació amb el 2010. El 56,1% dels morts es van produir en caps de setmana o festius.

En canvi, hi ha hagut un augment del 9,3% en el nombre de motoristes que han perdut la vida, i també han mort més ciclistes (nou, set més que el 2018). El mes d'octubre va ser el pitjor, amb 21 víctimes, seguit de l'agost, amb 20. El desembre és el que ha registrat menys morts, amb 7. L'AP-7 i l'A-2 són les carreteres amb més morts, amb 15. A l'N-II se'n van produir 11, i a la C-12, deu més.

stats