Societat 31/10/2013

Casar-se davant del notari, 95 euros

Les notaries també podran tramitar divorcis. Gallardón diu que el canvi permetrà descongestionar l'administració, però els secretaris judicials hi veuen un moviment de privatització de la Justícia

Efe
2 min

MadridEls casaments i divorcis es podran tramitar a partir d'ara davant el notari, segons ha anunciat el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, que aquest dijous ha informat de l'avantprojecte de llei de jurisdicció voluntària aprovat pel govern espanyol. Segons el ministre, la intenció de la mesura és alliberar els jutges de tasques que no són estrictament jurisdiccionals en què no hi hagi litigi entre parts. Amb tot, els secretaris judicials ja s'han mostrat contraris al canvi.

Gallardón destaca que desviant casaments i divorcis —només si no hi ha fills i hi ha acord entre els dos membres del matrimoni— des dels jutjats fins als despatxos dels notaris es podrà descongestionar l'administració de Justícia. Es tracta que alguns dels temes que fins ara portaven els jutjats siguin resolts per notaris, registradors i secretaris judicials. El ministre ha negat que el canvi suposi una privatització dels actes civils, ja que, segons ell, "tot entra dins del que és públic", ja que es descarrega els jutges de tasques que fins ara eren de la seva competència exclusiva i que assumiran "altres funcionaris públics com són els notaris, els registradors i els secretaris judicials".

D'aquesta forma els més de 50.000 expedients de jurisdicció voluntària sense controvèrsia ni disputes es redistribuiran entre els diferents operadors perquè els jutges puguin centrar-se en la seva principal tasca, que és "jutjar i fer executar el que s'ha jutjat". Pel ministre, el fet que els notaris puguin celebrar matrimonis rebaixarà les llistes d'espera en els registres civils.

Casar-se davant del notari costarà 95 euros, quantitat que Gallardón ha qualificat d'assumible "tenint en compte que és un acte que no se celebra gaires vegades a la vida". Pel que fa als divorcis, només es podran tramitar davant de notari quan hi hagi mutu acord entre els cònjuges i no hi hagi menors ni persones incapacitades, fet que requereix la intervenció del fiscal. Les persones sense capacitat per litigar podran acollir-se a la justícia gratuïta quan aquests procediments els portin operadors diferents dels jutges.

Els secretaris judicials, contraris a la mesura

Ruiz-Gallardón ha destacat que, atesa la transcendència d'aquest avantprojecte, el seu ministeri ha obert un diàleg per demanar l'opinió dels diferents sectors del món de la justícia, com ara el Consell General del Poder Judicial, el Consell Fiscal, la Comissió General de Codificació i els consells de l'Advocacia, de procuradors, de notaris i de registradors. Amb tot, la Unió Progressista de Secretaris Judicials (UPSJ) ja ha remarcat que l'avantprojecte de llei és "una altra aposta més per la privatització de la Justícia". Segons l'associació, la proposta està orientada a "incrementar el volum de negoci de notaris i registradors de la propietat i mercantils".

L'USPJ demana que siguin els secretaris judicials els que puguin tramitar matrimonis i divorcis, fet que permetria que aquests actes continuessin sent gratuïts. Segons l'associació, no és cert que l'avantprojecte que prepara Gallardón contribueixi a descongestionar jutjats i tribunals, "ja que els casaments i divorcis consensuats porten poc retard i són fàcils de tramitar".

stats