Societat 22/05/2018

Ocupen un habitatge propietat del Museu de Cera i el converteixen en un narcopís

Els responsables del museu i els veïns de l'edifici denuncien "moments de violència i d'intimidació"

Enric Borràs
2 min
Imatge d'arxiu del  Museu de Cera de Barcelona

BarcelonaEl Museu de Cera de Barcelona i la comunitat de propietaris del número 5 del carrer d'Anselm Clavé han fet públic avui un comunicat en què denuncien que han patit "diversos intents d'usurpació" d'habitatges i "moments de violència i d'intimidació als veïns". Es refereixen a la situació que va començar, fa dues setmanes, amb l'ocupació d'un habitatge que el museu feia servir de magatzem, segons han explicat els veïns a l'ARA, i que ara s'ha convertit en un narcopís.

"Cada dia en fan una de nova, els veiem punxar-se al balcó mateix", explica la vicepresidenta de la comunitat de propietaris. El pis ocupat no és al número 7 del passatge de la Banca, on hi ha l'edifici principal del museu, sinó en un immoble molt pròxim situat just davant del Govern Militar de Barcelona i molt a la vora de la Rambla. Segons el comunicat, els últims dies hi ha hagut cinc intents reiterats d'ocupació d'habitatges de la mateixa finca.

"La degradació dels espais del centre de la ciutat de Barcelona, així com la propagació de pisos ocupats per les màfies del narcotràfic, ha anat en augment", diu el comunicat conjunt. "En barris com el Raval i el Gòtic aquesta situació crítica és especialment visible i ens preocupa de manera significativa". "Davant d’aquests greus fets, exigim que s’actuï amb la màxima rapidesa i contundència possible, per garantir la seguretat i la convivència al nostre barri", afegeixen.

La presidenta de la comunitat de propietaris ha explicat que l'ocupació del pis es va fer fa un parell de setmanes i que llavors van començar els problemes. "Van començar a entrar ionquis i gent estranya a l'edifici, hem vist què ha passat al Raval i sembla que ara se'n van d'allà per venir cap aquí", ha dit en referència al conflicte dels narcopisos: "Potser encara estem a temps d'evitar-ho". Ja fa mesos que la pressió al barri del Raval contra els narcotraficants ha aconseguit que alguns grups es traslladessin al Barri Gòtic, on s'afegeix el problema dels clubs cannàbics irregulars que fan negoci amb els turistes. La presidenta explica que s'ha denunciat l'ocupació però que ja els han dit que el procés judicial per expulsar els ocupants pot trigar entre un i dos anys.

"Vam avisar els Mossos així que ens vam adonar que hi havien entrat, però ja havien canviat el pany i no els en van fer fora", explica la portaveu veïnal. La policia només pot actuar sense autorització judicial per fer fora uns ocupants si es considera que encara no viuen a l'habitatge; en general, s'entén que no hi pot actuar si ja hi han pernoctat i l'han convertit en casa seva. La veïna diu que des de llavors hi ha hagut crits de matinada, turistes que els truquen a la porta a les sis del matí demanant-los per un "coffe shop" on comprar marihuana o haixix, i tota mena d'incidents. Totes dues veïnes expliquen que se senten intimidades.

stats