Societat 30/04/2018

La Patum recordarà els presos polítics i els exiliats

L'Àliga portarà clavells grocs i els familiars dels empresonats tindran lloc al balcó

Acn
3 min
La comparsa de les Maces (a la imatge) balla amb els Plens el dijous i el diumenge, un dels moments més esperats de la Patum.

BarcelonaEl Patronat de la Patum ha decidit "homenatjar" els polítics empresonats i exiliats convidant les seves famílies a la festa, que se celebrarà del 30 de maig al 3 de juny. Segons ha anunciat la regidora de Patum de l'Ajuntament de Berga, Mònica Garcia, la decisió suposa "la renúncia dels regidors als seus llocs d'acompanyants i fins i tot a les seves places si contestessin positivament i la demanda fos superior".

La mostra de solidaritat cap als polítics se suma a la decisió, també amb el vistiplau del Patronat, que l'Àliga, emblema de la festa, porti aquest any clavells grocs. Garcia ha fet aquest anunci en roda de premsa, en la qual també s'ha donat a conèixer que se sortejaran 50 places dobles al balcó pels segons salts de dijous i diumenge.

Garcia ha assegurat que l'acord va comptar amb el vistiplau dels representants de les formacions polítiques "assistents" a una reunió recent del Patronat i a la resta se'ls comunicarà avui. No obstant això, ha remarcat que, en cas que algú pugui estar disconforme, és el Patronat qui té la competència per prendre aquesta decisió.

L'oferta als familiars se suma a l'acord, pres en la mateixa junta, que l'Àliga de la Patum de Berga, l'element més distingit de la comparseria d'aquesta festa, porti un ram de clavells i olivera elaborat amb flors grogues en comptes de vermelles, "com a mostra de solidaritat amb els presos polítics i exiliats".

Sorteig de places al balcó

Després que l'any passat se sortegessin per primera vegada els salts, Garcia ha explicat que aquest 2018 se sortejaran 50 places dobles per seguir els segons salts de dijous i diumenge des del balcó del consistori. Per fer-ho s'han reduït les places per a acompanyants de les autoritats.

Paral·lelament també es permetrà als assistents seguir els passacarrers de dimecres i dissabte des del balcó, un fet que fins ara s'havia pogut fer però de manera "anàrquica", ha reconegut la regidora. Per posar-hi ordre, mitja hora abans de la sortida i de l'arribada s'entregaran tiquets a les persones que hi vulguin accedir, fins a un màxim de 50.

El balcó de l'Ajuntament també se sortejarà per seguir la Patum infantil. En aquest cas s'atorgaran 14 places dobles, adreçades a nens i nenes de 3 a 14 anys. En cas que el guanyador sigui menor de 8 anys, l'acompanyant haurà de ser un adult. Si en té més, podrà ser un menor.

Salts per a novells

Per segon any consecutiu l'Ajuntament sortejarà els salts als Plens de la Patum. Garcia ha explicat que després de l'experiència de l'any passat aquest any s'ha decidit que s'oferiran 48 salts, repartits en parts iguals entre els dos de dijous i els dos de diumenge. Però en aquest cas serà indispensable que la persona sigui "novell", és a dir, que mai hi hagi participat.

La regidora ha especificat que el consistori té registrades les persones que han saltat en els últims deu anys, així que com a mínim es podrà garantir que el guanyador no hi hagi participat en l'última dècada.

També, com a novetat, els guanyadors hauran de fer una formació prèvia, de manera que es pugui garantir la seva seguretat el dia de la festa. La formació es durà a terme els dies 19 i 20 de maig.

Els interessats a participar en el sorteig dels balcons i dels salts han de presentar una instància a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà, ja sigui de manera presencial o telemàtica. El termini serà del 7 al 10 de maig. El sorteig, públic, serà el divendres 11 de maig a les 6 de la tarda.

stats