SUCCESSOS
Societat 06/02/2016

El pederasta dels Maristes: “Sé que està mal fet, però vaig ser dèbil”

El professor es lliura a la justícia i avui declararà al jutjat de guàrdia. En una entrevista a ‘El Periódico’, el professor confessa: “Em pensava que em vindrien a buscar abans”

Enric Borràs / Selena Soro
3 min
El pederasta dels Maristes: “Sé que està mal fet, però vaig ser dèbil”

BarcelonaNo ha resistit la pressió i es lliura a la justícia: l'exprofessor dels Maristes acusat d'abusos sexuals a alumnes declararà avui al jutjat de guàrdia de Barcelona, segons ha comunicat oficialment el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Fa quatre anys que està amagat, des que el 2011 va deixar de fer classes al Col·legi Maristes Sants - Les Corts de Barcelona acusat d’haver abusat sexualment d’un alumne. Tot i que la denúncia no va arribar enlloc -el menor es negava a testificar-, Joaquín Benítez va ser apartat del món educatiu. En una entrevista a El Periódico, Benítez admet els fets i confessa: “Em pensava que em vindrien buscar abans”.

Retirat en un petit poble de les comarques gironines en companyia del seu germà, assegura que està “preparat per afrontar [les acusacions] davant la societat”. “El que vaig fer ho vaig fer per debilitat. Sé que va estar malament. Només espero tenir l’oportunitat de demanar perdó a aquells nois”, assenyala.

El presumpte pederasta explica que durant aquests quatre anys “ha passat comptes amb Déu”. “M’he netejat davant d’Ell, que és el que importa, i ara sé que he de fer-ho davant de la gent”, argumenta. L’exprofessor subratlla que durant anys va negar la seva homosexualitat, que ara assumeix. “Ja sé que no és excusa, però vaig ser educat en el catolicisme més estricte, intern durant més de 16 anys en un col·legi amb altres nois, amb els quals vaig tenir els primers contactes”, apunta, i afegeix que no li agrada que li diguin “pederasta”. Benítez declararà davant el jutge i, després, assegura que té previst desaparèixer “per protegir el seu germà bessó”, però caldrà veure quines limitacions de moviments li imposa el jutjat, que si el deixa en llibertat provisional a l'espera de judici li podria retirar el passaport o fer-lo presentar cada setmana o cada quinze dies.

13 possibles víctimes

El cas va fer un pas endavant quan el 16 de gener passat el pare d’un exalumne va denunciar als Mossos que el seu fill havia patit abusos el 2010, tot i que ell no en va saber res fins al 2013, quan, amb 19 anys, el jove -que patia una depressió per motius que desconeixien- els hi va explicar. “A les tres de la matinada li va enviar un WhatsApp a la meva dona”, explica el pare a l’ARA. En aquest missatge li deia: “Mama, ¿tu tens secrets amb el papa?” “No”, va contestar la mare, que ja sospitava que alguna cosa anava malament. I el seu nen finalment ho va deixar anar: “Un professor de gimnàstica va abusar de mi a l’escola”. La família no ho va denunciar fins al gener perquè el noi tenia por d’anar a declarar: “Al final el vaig convèncer i va ratificar els fets. Quan vaig tornar a casa, em vaig tancar en una habitació i vaig llegir la seva declaració”. No s’esperava trobar-hi tants horrors. Segons el text, el professor el tancava al despatx, li tocava els genitals, li feia fel·lacions i l’obligava a masturbar-se. I així repetidament.

“Ho vaig llegir i em va agafar de tot. Va ser quan vaig decidir omplir el carrer de cartells per veure si hi havia més víctimes”, explica el pare. De moment, a la crida li han respost 13 possibles víctimes: “Unes aniran a declarar i les altres s’ho estan pensant, però tenen por. Dos es van fer enrere”, assenyala el pare, que critica que l’escola no els va ajudar i anima qualsevol víctima a trencar el silenci a través del correu abusosenmaristas@gmail.com.

La vida olímpica del pederasta

Joaquín Benítez, que abans de ser professor d’educació física en aquesta escola ja treballava als Maristes de Sants, va tenir relació amb milers de nens més enllà dels centres on ensenyava perquè tenia un somni: convertir en esport olímpic el popular joc infantil de tirar a matar -i que ell va rebatejar amb el nom de shoot-ball -. El professor va voler tenir un paper destacat en els Jocs Olímpics del 1992. Presumia d’haver aconseguit que la majoria de voluntaris del vídeo promocional de la candidatura de Barcelona per als Jocs fossin de Maristes Sants-Les Corts. 480 nens i nenes. Però la seva obsessió, més que els Jocs Olímpics en si, era fer olímpic el shoot-ball. “Quan era un nen, molt sovint somiava en aquest joc com a esport”, va escriure el presumpte pederasta en un document en què explicava el reglament que havia redactat per reivindicar el joc infantil. La dinàmica de fer tornejos i ensenyar el joc en trobades esportives va continuar alguns anys.

En un document del 2008 deia que preveia fer promoció internacional del shoot-ball durant els anys 2009 i 2010. “Viatjaré per tot el món”, deia. El 2011, però, va saltar la primera denúncia per abusos sexuals i, tot i que no va prosperar, l’escola Maristes Sants-Les Corts el va expulsar.

stats