Més flexibilitat a colònies i campaments: es permeten grups de trenta nens i es redueix la distància a 1,5 metres

Les activitats del lleure infantil es preveuen "sense l'ús de mascareta de manera continuada"

Reduir la distància de seguretat de 2 metres a 1,5 i permetre la convivència de tres grups de deu perquè fins a trenta infants juguin junts en acampades i cases de colònies són les dues principals mesures que ha decidit la Taula de Governança de l'Educació en el Lleure, en què el Govern i les entitats han aconseguit flexibilitzar els protocols de seguretat de les activitats d'estiu. El document estableix nou noves mesures adaptades a l'evolució de la pandèmia i les aportacions dels organitzadors. Així, també s'incorpora la possibilitat que els monitors de suport puguin ser-ho de fins a tres grups, i no només d'un, en acampades o cases de colònies en què es pugui garantir l'aïllament, i sempre que s'asseguri que no hi ha contacte social extern o que l'espai mínim per participant sigui de 2,5 metres quadrats, i no de 4 com estava previst fins ara. 

"Necessitem més monitors, però qui els pagarà?": els casals demanen recursos per afrontar aquest estiu

El document estableix que amb distanciament "no hi ha contagi possible", i per això insta a programar activitats "sense contacte físic que afavoreixin un mínim distanciament, sobretot pel que fa als torsos i caps de les persones". Afegeix que aquest distanciament ha de ser important en els espais tancats i, com a element educatiu, en els moments significatius de l'activitat, com l'arribada, les reunions grans, els menjars o les sortides.

Mascaretes "excepcionals"

Pel que fa a la mascareta, estableix que el seu ús a l'aire lliure ha de ser "excepcional" i apunta que les activitats de lleure s'han previst "sense ús de mascaretes de manera continuada". Tot i això, els monitors les hauran de dur quan requereixin la proximitat física, mentre que els nens i adolescents "en situacions excepcionals en què no es pugui mantenir la distància física, per cura, suport emocional o altres, o d’emergència".

En qualsevol cas, el departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha apuntat que continuen prevalent a l'hora d'adaptar i flexibilitzar les activitats els criteris de traçabilitat i compartimentació, pedagogia dels nous hàbits, priorització de les activitats a l'aire lliure, distanciament físic, higiene i ventilació dels espais tancats. La directora general de Joventut, Laia Girós, ha destacat a l'ACN el consens entre institucions i organitzadors a l'hora de conciliar educació i salut i ha apuntat que "només des de la corresponsabilitat i el consens" s'ha pogut oferir un estiu amb lleure a desenes de milers de joves. Més de 38.500 infants s'han apuntat a les activitats de Fundesplai i la Fundació Pere Tarrés, la meitat que l'any passat.

"Jugarem separats. Sé que no us agrada, però ho hem de fer així": els casals d'estiu arrenquen amb la meitat d'infants

El director de l'Agència Catalana de la Joventut, Cesc Poch, ha ressaltat la importància d'aquestes activitats perquè "sovint els infants i joves no han tingut referències a casa o a l'escola de com incorporar els nous hàbits en la nova rutina i, d'aquesta manera, trobaran en les activitats educatives de l'estiu el primer lloc on poder-les aprendre".

D'altra banda, més de 10.000 monitors han seguit els cursos de formació en línia per als nous responsables de prevenció i higiene en les activitats de lleure, organitzats per Joventut i Salut Pública. L'1 de juliol s'arribarà a les 21 sessions virtuals en directe. 

Els nous protocols arriben després de negociar les primeres instruccions que es van publicar, que preveien grups fixos de deu nens a les cases de colònies, dormir a dos metres de distància, menjar per torns, rentar-se les mans moltes vegades i, sobretot, només estar en espais tancats per menjar i dormir: la resta del dia s'hauria de passar a l'exterior per compensar tots els mesos de confinament. Tot plegat va generar força polèmica al sector, que va avisar que és "antinatural" fer que els infants juguin guardant distàncies.
 

El sector del lleure avisa que és "antinatura" fer que els infants juguin guardant distàncies