Societat 11/05/2020

El sector del lleure avisa que és "antinatura" fer que els infants juguin guardant distàncies

El Govern ha anunciat casals i colònies "diferents" amb grups de 10 infants com a màxim

Laia Vicens
4 min
Els campaments o colònies d’estiu tenen una llarga tradició a Catalunya, però s’han incrementat molt en els últims anys.

Barcelona"Demanar que els nens juguin a dos metres de distància va contra la naturalesa de l'activitat de lleure i va contra la naturalesa dels nens". La frase de Pep Montes, gerent de l'Acellec (l'Associació Catalana d'Empreses del Lleure, l'Educació i la Cultura) resumeix l'estupefacció i la incredulitat amb què el sector del lleure ha rebut l'anunci, aquest dilluns, de les condicions i els requisits per organitzar els casals, les colònies i les acampades aquestes vacances d'estiu per a infants i adolescents de 3 a 18 anys.

El sector del lleure, un dels més afectats pels ERTO, ha dedicat les últimes setmanes a intentar planificar amb tota la incertesa les activitats de l'estiu i es mostra "seriosament preocupat" pel document marc del Govern, com alerten des de Fundesplai. El director d'acció comunitària de la Fundació Pere Tarrés, Albert Riu, avisa que caldrà "molta imaginació però també ser realistes". "Ja ens imaginàvem limitacions, però els requisits són molt estrictes amb la distància", afegeix Montes.

Les queixes en cascada del sector arriben després que la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, expliqués que "les activitats de lleure seran possibles aquest estiu si es fan d'una manera diferent". Això vol dir, per exemple, que els monitors hauran de garantir en tot moment que els infants mantinguin "sempre dos metres de distància entre ells", tant en les activitats com a l'hora de menjar o dormir, si van de colònies o d'acampada. "Caldran tendes de campanya més grans, o individuals, o fer bivac", ha dit Oliva, que ha assegurat que mantenir la distància física "és un element complex però no és impossible".

Des de les entitats diuen que la distància es pot mantenir a l'hora dels àpats, de dormir i fins i tot en alguna activitat, com les manualitats o mirar una pel·lícula. "Però hi ha activitats pròpies dels casals i les colònies, com les rotllanes i els jocs, en què cal el contacte físic", afirma Albert Riu, de la Pere Tarrés. Una responsabilitat que "es carregarà" injustament als monitors i monitores, que també hauran d'estar pendents tant de les mesures de seguretat i higiene com del control de la temperatura a l'arribada i durant l'estada, de rentar-se les mans abans i després de cada activitat, de dur mascaretes si hi ha risc de distàncies menors de 2 metres i de desinfectar cada dia els espais i materials de joc.

Aquestes mesures obligaran a contractar més monitors? No necessàriament, segons el Govern. Oliva ha deixat clar que les ràtios es mantenen igual que ara –un monitor per cada 10 nens o adolescents–. Així ho volien les entitats, que feia uns dies es mostraven alarmades perquè els esborranys que treballaven amb el Govern parlaven de 6-8 nens per cada monitor, cosa que els hauria obligat a quasi duplicar plantilles. Ara bé, sí que s'obligarà a fer grups de convivència "fixos, estables" de com a màxim deu infants, que no es podran creuar amb altres infants. "No hi haurà interacció amb altres grups", ha confirmat Oliva.

En el que sí que estan d'acord entitats i Govern és que aquest any és més important que mai fer aquestes activitats després de més de tres mesos tancats a casa. Ara bé, es faran sempre que es decreti la fase 3 del desconfinament –ara hi ha zones de Catalunya a la fase 0 i zones a la fase 1– i es respectin les mesures de seguretat, que obligaran a replantejar el model de lleure que hi havia fins ara.

Més beques als més vulnerables (però sense concrecions)

El Govern deixa clar que les mesures no han de suposar necessàriament un augment de la contractació de monitors, però al sector alerten que tot plegat serà impossible de complir si no hi ha més ulls pendents dels infants. I encara més tenint en compte que es vol garantir l'accés a com més infants millor, perquè farà més de tres mesos que no van a l'escola. Per això es vol ampliar el pressupost per a les beques, per garantir que tots els infants, i sobretot els que estan en situacions vulnerables o han patit de manera directa l'impacte del coronavirus, puguin tenir accés a les activitats de lleure aquest estiu. Ara mateix el pressupost per a beques previst al pressupost del 2020 és d'1.050.000 euros i el Govern treballa per ampliar-lo, tot i que no ha concretat en quina quantitat. La setmana passada el sector del lleure educatiu va demanar un fons de 78 milions d'euros per poder abaixar el preu de les activitats d'estiu.

La Generalitat, doncs, preveu que es puguin fer tota mena d'activitats a l'estiu: casals i esplais a les escoles, colònies, rutes i camps de treball o estades esportives, i que es puguin fer en les instal·lacions on ja es feien fins ara. Tot i això, caldrà adaptar la normativa a la nova situació i també a cada territori, cosa que es farà a través d'una taula de governança amb la participació de la Generalitat i de representants del sector del lleure. Aquestes activitats, a més, incorporaran aquest any un element "diferent": "Les enriquirem amb continguts per comprendre i canalitzar la situació que estem vivint, amb acompanyament emocional, treball de dol i també aspectes d'higiene", ha exposat Oliva.

stats