Societat 02/07/2016

Pla de xoc a Ciutat Vella i Gràcia per reduir l'impacte del turisme

L'Ajuntament planteja inspeccions nocturnes a pisos turístics, incrementa els urinaris públics i posa en marxa un pla a les places de la Vila

Ara
3 min
La Barceloneta (foto) i Ciutat Vella són dels barris més castigats per la densitat de pisos turístics.

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha engegat un pla de xoc per reduir l'impacte del turisme a Ciutat Vella i Gràcia. Entre altres mesures, el consistori planteja inspeccions nocturnes a pisos turístics, incrementa els agents cívics i el nombre d'urinaris als carrers i posa en marxa un pla a les places de la Vila.

A Ciutat Vella –on s'han invertit 600.000 euros– l'objectiu de les mesures és potenciar la lluita contra l'incivisme i els efectes negatius del turisme, com ara el soroll o l'ocupació dels espais públics. També es vol garantir la seguretat, la convivència i el descans dels veïns. A les places de Gràcia, l'Ajuntament vol millorar i coordinar les actuacions per fer front a l'impacte de visitants.

Ciutat Vella, 47 agents cívics i inspeccions nocturnes als pisos turístics

El consistori ha reforçat els vuit agents cívics que ja treballen a Ciutat Vella amb més afluència de turistes de la ciutat amb 47 persones més. Una trentena treballaran a les nits i s'implicaran en els processos d'inspecció. Les zones on es posarà més atenció són els carrers Escudellers i Arc del Teatre, el Front Marítim i la Barceloneta.

Nou dels agents controlaran l'oci nocturn d'aquests tres espais. La seva missió serà dissuadir els actes incívics, com ara el consum d'alcohol o les persones que vulguin fer les seves necessitats al carrer. També donaran informació als locals sobre els horaris de tancament, els indicaran que no poden tenir les portes obertes i que han de controlar que no es concentrin clients al carrer i el volum de la música.

Una altra de les mesures de xoc passa per incrementar les inspeccions als pisos turístics. En els casos de reincidència els controls es faran a la nit, als habitatges que ja tenen obert un expedient disciplinari urbanístic. També es doblen el nombre de visualitzadors: en treballaran vuit.

Els urinaris a la seva nova ubicació, al carrer de la Fusina

L'Ajuntament també ha instal·lat tres noves parelles d'urinaris químics al carrer Trelawny, la plaça de la Mercè i el carrer del Rec i tres cabines automàtiques autorentables a la plaça Terenci Moix, al carrer Arc del Teatre i la rambla del Raval. L'any passat ja se'n van posar en marxa diversos, tot i que la seva ubicació va portar polèmica.

Gràcia, reforç a les places de la Vila

Al barri de Gràcia, el consistori ha previst sis mesures de xoc per millorar i coordinar les actuacions a les places davant l'increment de visitants. Primer es reforça la seguretat amb un servei de vigilància conjunt entre Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana, que controlarà la venda ambulant i el consum d'alcohol al carrer.

Després s'amplia a tots els dies de la setmana la feina dels mediadors en gestió de conflictes i es reforça la presència d'inspectors als locals d'oci nocturn i restaurants. Faran batudes sistemàtiques per controlar les llicencies i les condicions dels locals.

INCOMPLIMENTS LLEUS I GREUS  La majoria dels incompliments de l’ordenança són lleus, però s’han detectat força casos greus. Disposar de més taules o cadires de les autoritzades i la instal·lació de terrasses sense disposar de la llicència en són alguns exemples.

Pel que fa a la neteja, s'incrementa la freqüència dels equips habituals i es reforcen les actuacions amb un equip que un cop per setmana farà una neteja intensiva de les places, desenganxant xiclets i cartells, fregant el paviment, les papereres i els contenidors i traient els grafitis.

Un altre dels objectius és reduir el soroll a les places: quatre promotors reforçaran la campanya d'oci nocturn amb un dispositiu especial entre dijous i dissabte a la nit i matinada a la plaça de la Vila i la plaça Joanic. També s'han instal·lat sensors i sonòmetres a la plaça del Sol, a la del Diamant, a la de la Vila i a la del Poble Romaní.

A les places de la Revolució, de la Virreina, de la Vila, del Diamant i del Sol també s'estan fent activitats infantils extres, amb dos animadors que orienten, aconsellen i sensibilitzen les famílies.

stats