Societat 01/07/2016

Quants anys calen per tancar tots els pisos turístics il·legals de Barcelona?

ERC critica que, si es manté el ritme actual, seran necessaris 132 anys i l'oposició demana més contundència al pla presentat per Colau

M.o.
2 min
OFERTA MUNICIPAL  Hi ha 330 propietaris que podrien sumar-se a la prova pilot de l’Ajuntament.

BarcelonaAquest any, l'Ajuntament de Barcelona ha aconseguit tancar 38 pisos turístics il·legals. I el pla integral que ha presentat aquesta setmana el govern municipal preveu mesures com ampliar l'equip d'inspectors –de 8 a 20– o incrementar fins als 600.000 euros les multes a plataformes digitals que reincideixin en l'anunci d'apartaments sense llicència. Els grups de l'oposició han coincidit en el ple d'avui a titllar d'insuficient la nova mesura i, de fet, s'ha aprovat una proposta alternativa que ERC ha pactat amb CiU i que ha rebut també el suport de la CUP i que tindria com a principal compromís –no compta amb el suport del govern i difícilment tindrà cap recorregut– aconseguir tancar tots els pisos il·legals en el termini d'un any, destinant-hi els recursos que calgui.

Segons els càlculs del cap de files d'ERC, Alfred Bosch, si es manté el ritme actual tancar els més de 10.000 apartaments sense llicència que es calcula que operen a la ciutat serà una missió que s'allargarà uns 132 anys. I, per això, ha demanat que l'equip d'inspectors estigui integrat per entre una cinquantena i un centenar de persones. Per a Bosch, l'estratègia de Colau no és prou ambiciosa per ser considerada un pla de xoc.

El regidor de Turisme, Agustí Colom, que ha acusat Bosch de tenir una "rebequeria" amb el tema turístic, ha assegurat que, per complir el repte d'abolir els pisos il·legals en un any, caldria un cos de 2.000 inspectors –moments abans, el PP havia parlat de més de 18.000–. I ha demanat complicitat als grups de l'oposició per avançar en aquest camí. El segon tinent d'alcalde, Jaume Collboni, ha demanat també suport als grups per exigir al Govern que la ciutat es quedi el 100% de la taxa turística.

CiU, que ha donat suport al pla alternatiu d'ERC, ha remarcat que, un any després de l'arribada al govern de Barcelona en Comú, el turisme està "assolint el seu rècord històric" a la ciutat i ha apuntat que no s'han desplegat les mesures anunciades en campanya electoral per posar-hi límits. També el PP ha acusat l'equip de Colau de "perpetuar el problema" i ha recordat que el pla de xoc que ja es va anunciar l'estiu passat va "fracassar" i que només quatre propietaris es van acollir a la proposta de commutar la multa convertint pisos il·legals en pisos socials. Els populars també han recelat, però, de la proposta d'ERC d'aconseguir tancar tots els pisos il·legals en un any si, en sis mesos, només se n'han tancat 38.

El text aprovat, que com que no compta amb el suport del govern difícilment tindrà cap recorregut, preveu, també, imposar una taxa als serveis d'autobusos discrecionals de transport de turistes que vulguin tenir accés al centre de la ciutat.

stats