Societat 28/06/2016

Barcelona endureix les multes a les plataformes que difonen pisos turístics il·legals

El pla de xoc municipal preveu sancions de fins a 600.000 euros per reincidència i suma un equip de visualitzadors per detectar apartaments sense llicència

Maria Ortega
3 min
OFERTA MUNICIPAL  Hi ha 330 propietaris que podrien sumar-se a la prova pilot de l’Ajuntament.

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ja va obrir, a finals de l'any passat, els primers expedients sancionadors contra dues plataformes digitals -Airbnb i Homeaway- que anunciaven pisos turístics il·legals i que, a més, no havien facilitat les dades sobre aquests apartaments que sol·licitava el consistori. En total, dues multes de 30.000 euros per a cadascuna de les dues plataformes que, de moment, no s'han cobrat, perquè l'expedient es troba encara en fase de resolució. Però l'Ajuntament, vista la poca eficiència de les multes tant a plataformes com a particulars, ha decidit endurir-les en cas de reincidència. Per tant, les plataformes que ja hagin estat sancionades s'enfrontaran a partir d'ara -i en bé de la llei de Turisme- a multes de fins a 600.000 euros.

Aquesta mesura -les sancions de més de 30.000 euros- també afectarà els propietaris d'apartaments sense llicència en casos que es considerin "flagrants", com ara els que tinguin més d'un pis il·legal. Aquesta és una de les 20 mesures que donen cos al pla de xoc que l'equip de govern municipal ha presentat aquest dimarts per estrènyer el cèrcol als habitatges d'ús turístic que funcionen de manera irregular. Una mesura que el grup municipal d'ERC havia posat com a línia vermella per asseure's a negociar el pla d'hotels que el govern de Colau vol aprovar després de l'estiu.

La tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, ha detallat que en la línia d'accions per pressionar les plataformes digitals que ja es va posar en marxa l'estiu passat i que inclouen com a mesura estrella els rastreigs de portals efectuat per l'eina anomenada aranya web, s'ha aconseguit que sis portals hagin deixat d'anunciar pisos il·legals i que un més -Rentalia.com- hagi facilitat al consistori una llista amb 120 adreces tot i que no ha retirat els anuncis d'aquests apartaments i, per això, se li ha obert un primer expedient sancionador (30.000 euros). Però, en canvi, n'hi ha nou que segueixen fent cas omís del consistori -Tripadvisor, Fotocasa, Rent4days, 9flats, Housetrip, Onlyapartments, Windu, Oh Barcelona i Niumba- i ja tenen en marxa, també, el primer expedient.I dos més -Airbnb i Homeaway- que ja recaurien en la reincidència i que, per tant, es podrien enfrontar ja a la sanció de fins a 600.000 euros si no canvien el seu funcionament.

La mesura d'endurir les sancions -que s'aconsegueix aplicant la llei de Turisme i no la de l'Habitatge-s'aplica també a particulars després de comprovar que la mesura estrella que es va anunciar l'estiu passat i que servia perquè els propietaris commutessin part de la sanció convertint l'habitatge il·legal en pis social ha fracassat -només s'hi han apuntat quatre propietaris- perquè surt més a compte pagar la sanció que buscar mesures alternatives.

20 visualitzadors i 20 inspectors

El pla de xoc anunciat avui inclou altres mesures estrella com la posada en marxa d'un equip de 20 visualitzadors que es dedicaran a comprovar 'in situ' quins pisos actuen de manera il·legal. Ho faran valent-se també d'entrevistes a veïns i turistes per obtenir informació. De fet, la complicitat d'uns i altres és un dels punts fonamentals de l'estratègia municipal per combatre els apartaments sense llicència i, per això, es desplega, també, una nova campanya d'informació i una web -que es posarà en marxa dijous- on tothom podrà comprovar si els pisos dels que sospita són legals o no i fer-ho saber al consistori.

Barcelona endureix les multes a les plataformes que difonen pisos turístics il·legals

S'habilita, també, un equip de tres persones -dos administratius i un lletrat- que estarà especialitzat en buscar pisos il·legals a través d'internet. En dues setmanes de funcionament, l'equip ha detectat una vintena de possibles il·legalitats. L'altra novetat destacada és la suma d'efectius a la inspecció. Si fins ara hi havia vuit inspectors, ara la xifra creixerà fins als 20. En cas de reincidència, a Ciutat Vella s'habilitaran inspeccions nocturnes que tenen més possibilitats de trobar els turistes als pisos.

Només 38 pisos tancats

Tancar pisos turístics detectats com a il·legals, però, continua sent una missió complicada i lenta. Des del 2015, s'han obert 701 expedients sancionadors i s'han emès 604 ordres de cessament. Però, durant aquest any, només han deixat d'actuar 38 pisos il·legals i hi ha 29 precintes en tràmit.

Airbnb ho veu "decebedor"

Des de la plataforma Airbnb titllen de "decebedor" el nou pla. Entenen que "protegeix les empreses tradicionals i no deixa espai per als particulars” i apunten, en aquest sentit, que molts ciutadans i famílies de classe mitjana de la ciutat estan compartint la seva llar per obtenir uns ingressos que els permetin arribar a final de mes.

L’Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), al seu torn, remarca que el pla "es queda curt" perquè no afronta "el problema real", que, apunten, és una demanda molt major que l’oferta legal de pisos i que, per això, caldria permetre’n més en determinades zones.

stats