Societat 21/12/2015

Primeres multes de Barcelona a Airbnb i Homeaway per publicitar habitatges turístics il·legals

L'Ajuntament sanciona amb 60.000 euros cadascuna de les plataformes per no respondre els requeriments de l'administració i per anunciar pisos sense número de registre

Maria Ortega
2 min
Barcelona obre quatre expedients sancionadors a plataformes que promocionen pisos turístics il·legals

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha passat a l'acció amb les plataformes que promocionen pisos turístics il·legals. De moment, ha incoat quatre expedients sancionadors, de 30.000 euros cadascun, contra Airbnb i Homeaway –dos a cadascuna– per publicitar habitatges sense el número de Registre de Turisme de Catalunya (RTC) i per no respondre als requeriments de l'administració sol·licitant les dades dels pisos anunciats sense RTC. Són les primeres multes que es deriven de les actuacions anunciades a l'estiu, quan es va presentar, per exemple, el pla pilot a Ciutat Vella per esquivar les multes als pisos il·legals reconvertint-los en pisos socials.

Una de les mesures incloses en aquell pla era intensificar el control sobre intermediaris com Airbnb. L'Ajuntament es va comprometre, en aquell moment, a enviar-los requeriments perquè facilitessin les dades dels pisos que es publiciten a les seves pàgines web i va advertir que, si no responien en el termini establert, se'ls sancionaria i també se'ls multaria per cada pis que publicitessin que no disposés de número d'inscripció al RTC.

L'Ajuntament ha enviat requeriments a 22 plataformes digitals, i durant la tardor la Direcció de Llicències i Inspecció de la Gerència Adjunta d'Urbanisme d'Hàbitat Urbà ha estat fent el seguiment de tots els requeriments enviats, segons ha informat aquest dilluns el consistori en un comunicat. Per fer el control, s'ha ajudat d'una aranya web i ha començat pels dos portals amb més oferta: Airbnb i Homeaway. En aquests dos casos, i tenint en compte el nombre d'anuncis publicats –3.929 en el cas de Homeaway i 1.891 en el cas d'Airbnb–, l'advertiment previ realitzat i la posició dominant en el mercat de les dues empreses, s'ha decidit fixar la sanció més elevada: 30.000 euros.El consistori està fent el seguiment, també, de les altres plataformes i adverteix que pot derivar, a curt termini, en noves sancions.

En total, des de principis del 2011 ha obert 986 expedients que corresponen a 779 titulars que tenen pisos sense llicència i ha posat aquestes dades en coneixement de l'Agència Tributària.

Plaques identificatives a la Barceloneta

D'altra banda, el districte de Ciutat Vella ha engegat aquesta setmana la instal·lació, també anunciada, de plaques identificatives de pisos turístics legals al barri de la Barceloneta, on, l'estiu del 2014, va esclatar de forma més clara el conflicte amb aquests apartaments. La mesura s'encamina que tothom pugui tenir clar quins pisos disposen de llicència i quins no. Avui es comencen a col·locar 33 plaques, del total de 72 habitatges amb ús turístic que compten amb llicència al barri. Quatre propietaris –que concentren un total de 20 habitatges– han demanat, però, no sumar-se al projecte, que es vol fer extensiu al conjunt del districte.

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, va admetre que aquest estiu el seu equip no havia estat a temps de fer grans canvis per gestionar les dificultats de convivència amb el turisme a la zona de la Barceloneta i confiava en els resultats del pla llançat a l'estiu, que aquesta setmana es tradueix en els primers anuncis de sancions. Entre els mesos de juliol i octubre, segons ha detallat avui la regidora, s'han realitzat 8.553 visualitzacions i inspeccions al barri per detectar pisos turístics il·legals. Hi ha 539 procediments en tràmit per possibles ireegularitats i hi ha 61 procediments sancionadors en marxa.. Des de l'estiu de 2014, s'hi han realitzat 29 precintes.

stats