TEMPORAL
Societat 15/09/2019

Les pluges al Baix Segura, les “més catastròfiques en 140 anys”

Pedro Sánchez promet “no escatimar cap recurs” per reconstruir la zona

Daniel Martín
3 min
Imatge aèria de la ciutat de Dolores (Alacant), inundada pel desbordament del Segura a causa de la gota freda.

ValènciaLes pluges torrencials registrades al Baix Segura aquesta setmana són, “probablement, les més catastròfiques en 140 anys”. Concretament, des de l’octubre del 1879. Ho confirmava ahir l’Agència Espanyola de Meteorologia poques hores després que s’acabés el devastador episodi viscut al sud-est de la Península, i que encara manté negats vuit municipis d’aquesta comarca valenciana que limita amb la Regió de Múrcia. La difusió de les dades coincidia amb la troballa, a la pedania La Matanza d’Oriola, de la sisena víctima del temporal, un veí del municipi de 41 anys. Una nova mort que confirma la magnitud de la tragèdia.

El precedent de temporal encara més devastador que el d’aquesta setmana es coneix com la riuada del dia de Santa Teresa, el 15 d’octubre del 1879. No es tenen registres de les precipitacions que van caure aleshores però sí de les terribles conseqüències dels aiguats: van morir mil persones als municipis del Baix Segura i Múrcia. Les precipitacions van ser tan intenses que en alguns carrers d’Oriola es van acumular 3,8 metres d’aigua.

Malgrat que el temporal d’aquesta setmana ha sigut molt més destructiu, no ha superat el rècord de precipitació en 24 hores a l’Estat. El 4 de novembre del 1987 es van recollir 817 litres per metre quadrat a Oliva, a la comarca de la Safor, on les pluges són més habituals que al Baix Segura. En localitats relativament pròximes, en canvi, el temporal va ser notablement menor: a Oriola s’hi van acumular 322 litres –aquesta setmana han sigut més de 400–; a Sant Miquel de les Salines, 268, i a l’Almoradí, 249.

Encara més evacuats

Un altre dels registres que evidencien el caràcter extraordinari del temporal és el nombre de persones evacuades. Només al Baix Segura ahir s’elevaven a 670, 4.000 si hi sumem totes les del País Valencià i Múrcia. Una xifra que hauria sigut més alta si no fos perquè molts veïns van preferir esperar-se a casa que el nivell de l’aigua baixés. Per resistir, les forces de seguretat els han facilitat menjar. Entre les persones rescatades, 593 han sigut reallotjades en albergs de la Creu Roja.

L’Almoradí és un dels municipis on ho estan passant pitjor. A més d’estar pràcticament tot inundat –com Oriola, Dolores, Catral, Rojals, Sant Isidre, Daia Nova i Daia Vella–, s’hi ha d’afegir l’adversitat que està incomunicat després que ahir a la matinada es va ensorrar una part de la mota que protegeix el municipi de les avingudes del riu Segura. Entre els seus veïns regna la resignació i la incredulitat davant d’un fenomen que, segons Mariano Ruiz, un infermer de 23 anys, “no havia passat mai”. “Ara l’única cosa que ens queda és esperar que baixi el nivell del riu. Després vindrà la part més important, que és avaluar els danys, perquè tinc el cotxe totalment inundat”, explicava Ruiz. Una esperança que es podria complir perquè, segons va confirmar ahir la Confederació Hidrogràfica del Segura, la situació ja millora i el cabal del riu s’està reduint.

A més, ahir el govern espanyol va prometre ajudes econòmiques per reconstruir la zona. Ho va dir el president de l’executiu espanyol en funcions, Pedro Sánchez, en una visita a la zona: “El govern d’Espanya no escatimarà cap recurs material ni humà”. També va explicar que l’executiu començaroa a avaluar els danys “tan bon punt baixi la capa d’aigua”.

Els sis morts circulaven amb vehicle

Ahir a primera hora es va localitzar el cadàver d’un home de 41 anys a Oriola, a qui es buscava des de divendres, quan es va trobar la seva moto. Amb ell són 6 les víctimes mortals pels aiguats: dues persones a Oriola (País Valencià), dues a Cabdet (Albacete), una a Almeria i una a Jámula (Granada). Es dona el cas que totes van morir mentre circulaven amb els seus vehicles, ja sigui amb cotxe o amb motocicleta. L’única excepció és el veí de Redovà que divendres va ser trobat mort a Oriola després de ser arrossegat quan intentava travessar el carrer just quan acabava d’aparcar el cotxe. Les dades confirmen la perillositat de circular per les carreteres durant fenòmens meteorològics tan adversos com les fortes pluges i el risc de travessar rambles i túnels que tenen aigua.

stats