Societat 28/07/2014

Més de 60 litres per metre quadrat en alguns punts del Maresme i el Vallès Oriental

Els Bombers han hagut de fer una trentena de sortides i Protecció Civil ha rebut un centenar de trucades

Ara / Agències
3 min
La riera d'Arenys d'Amunt

Barcelona / Arenys de MuntLes previsions del Servei Meteorològic de Catalunya per a aquest dilluns s'estan complint. Des de primera hora de la tarda han caigut xàfecs intensos al litoral, prelitoral i la meitat nord de Catalunya, afectant especialment les poblacions de les comarques gironines. Protecció Civil ha informat de pluja intensa amb llamps i vent a les comarques de l'Alt i el Baix Empordà, la Selva, el Vallès Oriental i també al Maresme. En aquestes dues últimes comarques, les tempestes han descarregat, en alguns municipis, més de 60 litres per metre quadrat.

De moment, les pluges han deixat 67,5 litres per metre quadrat a Sant Feliu de Codines, 62,4 litres a Arenys de Mar, 45,2 a Canet de Mar, 42 a Olot, 41,1 a Calella, 32,2 a Sant Vicenç de Montalt i 22 litres a Arenys de Munt.

Diversos usuaris d'Arenys de Munt han penjat fotografies a Twitter on es pot veure la riera desbordada. Segons fonts municipals, tan sols quatre cotxes han quedat a la riera, res comparat amb la situació viscuda en anteriors ocasions. Els avisos de la policia local abans de l'arribada de la tempesta haurien permès a molts conductors retirar els seus vehicles.

Les tempestes han descarregat amb força sobretot al nord-est del país fins al Maresme i al Vallès Oriental. A Sant Feliu de Codines s'hi ha acumulat 67,5 litres, a Arenys de Mar, 62,4 litres, a Canet de Mar, 45,2 litres, a Calella, 41,1, a Sant Vicenç de Montalt, 32,2, i a Olot han caigut 42 litres en mitja hora.

Per pluges intenses destaquen el 12 litres per metre quadrat que han caigut en només deu minuts a Artès, el 20 litres en mitja hora dels Hostalets de Pierola i els 22,6 litres en el mateix temps a Castellbisbal. Les zones amb més probabilitat de superar aquest llindar són les comarques del litoral i prelitoral de Tarragona i Barcelona, sobretot el Tarragonès, Baix Penedès i Garraf.

Entre les incidències enregistrades aquesta tarda destaca la caiguda d'un mur de separació entre dues finques situades a la urbanització de la Creueta, sense causar danys. L'aigua també ha inundat els baixos d'alguns edificis A Calella també hi ha hagut problemes per inundacions a diferents baixos d'edificis, i ha aparegut una gran taca marró al mar com a conseqüència de la gran quantitat de sorra arrossegada.

Les pluges també han anat acompanyades d'una gran quantitat de llamps, i el Maresme ha estat la comarca més afectada en aquest sentit amb 123 llamps.

31 sortides dels Bombers

Els Bombers de la Generalitat han rebut 46 avisos i han dut a terme 31 sortides, sobretot a la demarcació de Girona i a la comarca del Maresme per les tempestes que han descarregat amb força aquesta tarda. Totes les sortides han tingut a veure amb inundacions de baixos i revisions de carrers i pont amb tolls d'aigua. També s'ha retirat un vehicle embarrancat a la riera d'Arenys. No hi ha hagut danys personals. Per la seva banda, el telèfon 112 ha rebut 93 avisos per inundacions, la majoria al Maresme.

Protecció Civil ja havia activat aquest dilluns al matí la fase d'alerta del Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya Inuncat, d'acord amb les previsions de fortes pluges del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). La previsió és que al llarg de la matinada i durant el dia de demà les onades a la costa central i el nord de Girona superin els 2,5 metres d'alçada. Les pluges continuaran en les propers hores, especialment a les comarques del litoral i prelitoral de Tarragona i Barcelona, que s'afegeixen a la previsió que ja hi havia de pluges sobre Girona. L'Ajuntament de Barcelona també ha activat el pla d'alerta per inundacions.

stats