BARCELONA
Societat 26/09/2016

Les pluges respecten el punt final de la Mercè

El correfoc i el Piromusical se salven ‘in extremis’ en un vespre amb cancel·lacions

Ara
2 min
Les pluges respecten  el punt final de la Mercè

BarcelonaObligats a mirar contínuament el cel. Així van haver d’estar ahir al vespre tots els interessats en els últims actes de les Festes de la Mercè. Malgrat que les pluges van respectar dos dels actes més importants de l’última jornada, com són el correfoc i el tradicional Piromusical que se celebra a l’avinguda de Maria Cristina, els carrers mullats i la sensació que els núvols podien tornar a descarregar en qualsevol moment van deslluir el final de la festa major. A la pràctica, hi va haver força cancel·lacions, i entre les víctimes de les condicions meteorològiques hi van haver els concerts previstos a la plaça de la Mercè o el Moll de la Fusta, a més de la ballada de sardanes a la plaça Sant Jaume o les activitats del Parc de la Ciutadella, el Parc de la Trinitat i el Palauet Albéniz, que van acabar abans del que estava previst.

La pluja ja va deslluir els actes de divendres, però tot i així la Mercè va tancar els quatre dies de festa major amb més d’un milió de participants en les nombroses activitats organitzades. La xifra és inferior a la de la passada edició, però el descens s’explica fàcilment per les pluges i pel fet que les festes han tingut enguany un dia menys. Ara bé, el final de festa no va perdre ni un punt de lluentor, amb milers de persones que van concentrar-se igualment per veure un Piromusical dedicat a la cançó francesa -París era la ciutat convidada en aquesta ocasió- i per escoltar en directe l’homenatge a David Bowie i Prince, els dos artistes morts l’últim any.

El tinent d’alcalde d’Empresa, Cultura i Innovació de l’Ajuntament, Jaume Collboni, va ser l’encarregat de fer un primer balanç d’urgència ahir, en què va destacar el “gran civisme” amb què s’ha viscut la festa, sense haver de lamentar cap incident greu. De fet, va recordar que durant la jornada de dissabte més de 625.000 persones van sortir al carrer per participar en algun dels actes de la Mercè.

Consolidació futura

Collboni va dir que el consistori considera un “èxit” haver descentralitzat part de l’activitat de la Mercè al Parc de la Trinitat, “un escenari perfecte”. Ho demostra el fet que les validacions del metro a l’estació de la zona van créixer un 600%. Tot i que encara falta un any per a la pròxima Mercè, Collboni va precisar que l’Institut de Cultura de la ciutat començaria a treballar des d’avui per consolidar aquesta tendència i mirar d’esponjar encara més el Parc de la Ciutadella, un dels epicentres de la festivitat que més pateix la pressió dels participants. “Hem de saber gestionar l’èxit de la Ciutadella”, va afegir.

Amb 227.000 assistents als actes lligats a la tradició i la cultura popular, 120.000 a la mostra d’associacions de plaça Catalunya i 80.000 a la cavalcada, la Mercè va tancar sense ensurts. Els pregons de Javier Pérez Andújar i Toni Albà van aportar l’únic punt polèmic. A partir d’avui, la ciutat reprèn el batec habitual fins a la Mercè de l’any vinent.

stats