Societat 22/11/2020

Polèmica perquè Colau prioritza el castellà a Instagram per arribar al "màxim de gent"

L'alcaldessa es defensa de les crítiques a les xarxes dient que és “força asfixiant el rotllo aquest fiscalitzador de la llengua”

Ara
2 min

BarcelonaUn dels directes a Instagram que fa l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per resoldre dubtes dels seus seguidors ha desfermat les crítiques a les xarxes. Es tracta del segon live en què va justificar l'ús prioritari del castellà als vídeos per comunicar-se amb "el màxim de gent". "En principi utilitzo el castellà, però si hi ha preguntes en català em passo un moment al català i així, de forma natural, 'nem fent'", va dir.

Personalitats del món cultural com ara el còmic Manel Vidal i l'escriptor Màrius Serra han reaccionat a la intervenció. "Ets l’alcaldessa, no una youtuber a la recerca del laic perdut", ha deixat anar Serra, que considera que actituds com la seva "condemnen el català a ser una llengua de ‘nar fent".

Colau li ha respost que és “força asfixiant el rotllo aquest fiscalitzador de la llengua” i ha al·legat que parla català als actes institucionals, a les rodes de premsa, a les xarxes i a casa amb els fills. Ara bé, també parla castellà, que és la seva "llengua materna". "En ocasions faig servir [el castellà] a les xarxes per parlar amb molta gent que no viu a Catalunya i amb qui comparteixo moltíssim. No crec que fer polèmica amb això ajudi al futur del català, en absolut", ha rebatut l'alcaldessa.

Colau també ha respost a la crítica del cantautor Cesk Freixa, que lamentava que l'alcaldessa "infravalori i banalitzi la posició de feblesa de i de regressió de la nostra llengua", per acusar-lo de reproduir "fake news": "Faig servir català a totes les intervencions institucionals. A totes. I no puc parlar en castellà (llengua materna) al meu Instagram personal? El Rufián pot i jo no? Com va la cosa? He de passar per un checkpoint que m'aprovi com a bona catalana?".

La polèmica també ha arribat a la política municipal. El conseller portaveu d'ERC Sant Andreu, Carlos R. Escudero, i també el diputat de Catalunya Sí que es Pot en la legislatura anterior, Albano-Dante Fachín, han criticat les paraules de Colau.

També ho ha fet la diputada de Ciutadans al Parlament Sonia Sierra, però en un altre sentit. Sierra l'ha acusat d'oportunista per utilitzar el castellà a l'hora de "demanar el vot", però no fer-ho amb els cartells i "vetar la llengua materna a la majoria de les escoles". "La hipocresia i el cinisme d'Ada Colau no tenen límits", ha denunciat.

stats