La política trenca el tabú del mal de regla

Es posa en marxa una iniciativa per debatre un permís retribuït als ajuntaments després del primer pas de Girona

3 min
Una dona gasta més de 5.000 euros al llarg de tota la seva vida menstrual en productes sanitaris bàsics.

BarcelonaL'Ajuntament de Girona va ser pioner en la decisió d'implantar un permís que permeti a les dones que pateixen dolor menstrual absentar-se durant vuit hores de la feina i recuperar-les en els tres mesos següents. Un pas que ara haurà de ratificar el ple del consistori l'avalarà amb els vots a favor de com a mínim JxCat, ERC i Guanyem- i que a ulls de la Intersindical, que és qui va presentar la proposta a la mesa general de negociació, és "fonamental" per treure el tema del dolor menstrual de l'àmbit domèstic i trencar el tabú de la regla. Així ho destaca la secretària nacional de feminisme del sindicat, Ester Rocabayera, que afegeix, però, que perquè la conquesta del nou dret sigui total caldria aconseguir que el permís fos remunerat i no recuperable per evitar que hi hagi qui eviti demanar-lo per problemes de conciliació o altres situacions que li facin inviable treballar fora de l'horari que té establert. És a dir, que qualsevol dona amb dolor menstrual -o associat a la menopausa- tingui dret a absentar-se un dia.

"Fer-ho entrar al debat polític ja és un pas enorme", assegura Rocabayera, que està convençuda que el pas de Girona ha fet emergir un tema del qual semblava que no es podia parlar. La Intersindical, de fet, ja ha obert contactes amb formacions polítiques i busca crear un "front comú" per fer extensiva la proposta a la resta de municipis del país: "Això ara serà un degoteig".

ERC recollit el guant de la proposta i ja treballa en una moció tipus per presentar a tots els Ajuntaments. "A tot arreu on es pugui portar, ho portarem: és molt necessari treure el dolor de regla de l'àmbit privat", defensa la diputada republicana Raquel Sans, que avança que la visibilització de la menstruació és una de les línies que es vol treballar en la conselleria d'Igualtat i Feminismes que es preveu que tingui el nou Govern. I que també, diu, es vol que tingui sobre la taula propostes com la iniciativa popular que es promou al País Valencià per fer gratuïts els productes d'higiene femenina.

A Barcelona, la proposta del permís menstrual es discutirà en la comissió de Presidència d'aquest dimecres. El grup municipal d'ERC té previst portar-hi un prec amb la idea que, en cas de dolor associat a la regla, es pugui gaudir d'un permís que no calgui recuperar i que estigui retribuït. "Barcelona com a capital del país hauria tirar del carro en aquest tipus de lluites", defensa la regidora Elisenda Alemany, que calcula que en el cas de l'Ajuntament i de les entitats municipals, amb 7.208 treballadores en conjunt, hi podria haver unes 1.400 dones que fessin ús d'aquest permís (el 20% del total).

El permís de Barcelona

Des del consistori barceloní defensen que les treballadores municipals ja disposen d'un permís "més ampli" que el que es proposa a Girona, perquè, segons l'acord de condicions del personal funcionari i laboral de l'Ajuntament, qualsevol treballador té dret a 30 hores trimestrals per a afers propis, que s'eleven a 80 hores al trimestre en cas que es tinguin persones a càrrec. Aquestes hores no s'han de justificar, però sí que s'han de recuperar en els dos mesos següents a l'absència.

Durant el 2019, es van acollir a aquestes hores de lliure disponibilitat 3.764 persones (2.783 dones i 981 homes). El que haurà de decidir ara el consistori és si aquesta via és suficient per atendre les necessitats de les dones amb dolor menstrual o si cal aprovar un permís retribuït com es proposa des de la Intersindical.

L'organització ja ha presentat la demanda a totes les empreses on té representació, incloses les universitats i ajuntaments com el de Barcelona, Tarragona o Sant Cugat del Vallès. ERC també vol portar la demanda al Parlament.

stats