HABITATGE
Societat 09/04/2013

El PP s'enroca en una llei hipotecària de mínims

La PAH protesta a les seus populars contra el text que es discuteix avui

Maria Ortega / Joan Faus
3 min
'ESCRACHE'  La PAH ja ha portat la campanya de pressió a casa de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.

Barcelona/madrid.Ni rastre de la dació en pagament ni, per descomptat, del caràcter retroactiu. Cap notícia, tampoc, de la moratòria generalitzada de desnonaments o de grans avenços en el foment del lloguer social i l'aprofitament dels pisos buits. El PP ha passat pel seu sedàs la iniciativa legislativa popular (ILP) promoguda per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i altres entitats socials i, després de refondre-la amb el text de l'avantprojecte de llei de protecció de deutors hipotecaris, l'ha deixat del tot irreconeixible. El que per la PAH eren "demandes de mínims" per posar fre a la sagnia de casos ha quedat reduït a la mínima expressió.

El nou text, que avui es posarà sobre la taula de la ponència del Congrés que el discuteix, sí que inclou petits avenços en matèria de protecció del deutor, com ara un sistema de descomptes -del 35% del deute si es paga en cinc anys i del 20% si es fa en deu- que, en aquest cas sí, es podrà aplicar amb caràcter retroactiu. O reduir els interessos de demora a tres vegades l'interès legal i calcular-los només sobre el deute inicial.

Són només petits passos, que han decebut l'oposició -divendres mateix, quan el PP posava sobre la taula de la resta de grups la seva proposta de text, ICV el titllava de "placebo" i CiU el definia com "un pegat"- i han indignat del tot la PAH. Si amb la campanya d' escrache aquests dies han posat al centre de les crítiques polítics del PP -com la mateixa vicepesidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría- per pressionar-los a no diluir el contingut de la ILP, ara, confirmada ja la rebaixa, la Plataforma fa un pas més en la seva lluita d'escarni públic i avui ha convocat concentracions a les seus populars. Així es va decidir a la reunió de PAHs que es va celebrar dissabte a Salt. Una trobada en què la portaveu de la Plataforma a Girona, Marta Afuera, titllava d'"insult" el text refós que s'ha tret de la màniga el PP, després d'acceptar una cinquantena d'esmenes dels grups de l'oposició, i remarcava que no té en compte cap de les demandes que es van incloure en el text de la ILP.

Unes propostes que tenien al darrere prop d'un milió i mig de signatures i que, a l'últim moment, el PP es va avenir a admetre a tràmit al Congrés. En aquella ocasió, com va remarcar la portaveu de la PAH, Ada Colau, va ser la "pressió ciutadana" la que va aconseguir el canvi de postura del grup popular.

Aquell dia, a banda de les protestes a les portes del Congrés, també hi va haver concentracions a les seus del PP. I la mobilització va obtenir resultats. Lluny de celebrar-ho com una victòria total, però, Colau ja advertia en aquell moment que caldria estar atents a futurs intents de rebaixa. I alertava que, des de la PAH, no s'acceptaria ni un sol pas enrere. L'escenari ja es va començar a aclarir a finals de març amb les esmenes del PP al text: el principi de l'aniquilació del concepte dació en pagament . El resultat de tot plegat és el nou projecte de llei dels deutors hipotecaris, de reestructuració del deute i del lloguer social ,que, tot i incloure aquesta última part en el títol, queda molt més a prop del projecte de llei presentat pel govern espanyol que no pas de les demandes defensades per la PAH. Uns passos que els impulsors de la ILP veuen del tot insuficients i per això avui s'han tornat a convocar a les portes del Congrés en un acte que comptarà amb els líders sindicals Cándido Méndez (UGT) i Ignacio Fernández Toxo (CCOO).

Interessos de demora "abusius"

Enmig d'aquesta pretramitació, justament ahir va transcendir que un jutge de Lanzarote, Juan José Cobo, ha declarat nul un crèdit hipotecari en considerar que els interessos de demora, que eren del 19%, són "abusius", segons informa l'agència Efe. No només això, sinó que en la sentència defensa que l'afany d'enriquiment dels bancs està en l'origen de la crisi, motiu pel qual anuncia que revisarà tots els procediments d'execució hipotecària que hi hagi en el seu jutjat, el número 4 d'Arrecife.

Malgrat això, i encara que tècnicament el PP pot acceptar més esmenes, la via d'urgència per la qual es tramita el text i la majoria absoluta dels populars deixen poc marge per als canvis, que s'haurien de produir abans de la votació a la comissió d'economia, el pas previ a l'enviament del text al Senat. El PP calcula tenir-ho aprovat a finals de maig i, per tant, el temps acuita. I el drama dels desnonaments no afluixa. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) concretava ahir que té pendents prop de 20.000 casos de desnonament en habitatge habitual, mentre que la xifra total d'execucions hipotecàries pendents s'eleva fins a les 198.000. Un context hostil.

stats