Societat 08/10/2013

El premi Nobel de física 2013 és per als descobridors del bosó de Higgs

Es tracta de dos físics, el belga François Englert i el britànic Peter Higgs

Efe
1 min

CopenhageEl físic belga François Englert i el físic britànic Peter Higgs han guanyat el premi Nobel de física 2013, que s'ha conegut aquest dimarts.

La Reial Acadèmia de Suècia ha anunciat el guardó, que se'ls atorga per haver postulat l'existència de la partícula subatòmica coneguda com el bosó de Higgs. La institució ha destacat "el descobriment teòric d'un mecanisme que contribueix al nostre enteniment de l'origen de les partícules subatòmiques amb massa".

La Reial Acadèmia de Ciències va explicar que un equip de físics va postular teòricament l'existència d'aquest mecanisme el 1964 i que "recentment ha estat confirmat pel descobriment de les partícules fonamentals predites" en experiments al Centre Europeu de Física de Partícules (CERN) .

Englert i Higgs van rebre aquest mateix any el premi Príncep d'Astúries d'Investigació.

Englert va néixer el 1932 a la comuna belga d'Etterbeek i exerceix a la Universitat Lliure de Brussel·les, mentre que Higgs va néixer el 1929 a Newcastle upon Tyne (Anglaterra) i treballa a la Universitat d'Edimburg (Regne Unit) .

Els guanyadors d'aquest premi, dotat amb vuit milions de corones sueques (922.000 euros), la mateixa quantitat que l'any passat però un 20% menys que el 2011, segueixen en la nòmina del Nobel de física al francès Serge Haroche i el nord-americà David J. Wineland, que van obtenir el premi en l'última edició.

stats