Societat 02/11/2016

El TSJC assegura que els tribunals havien denegat fins a 13 vegades els permisos al violador reincident d'Igualada

Un jutge de Rubí ha tornat a enviar a la presó l'home, que aquest dissabte hauria raptat, violat, robat i intentat assassinar una dona a Castellbisbal

Montse Riart
3 min
Tomás Pardo Caro a finals del 2004, quan sortia de l'Audiència de Barcelona d'una sessió del judici per la violació i assalt que el va portar a la presó

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) assegura que el jutjats de vigilància penitenciària havien denegat fins a en 13 ocasions concedir un permís penitenciari al violador reincident d'Igualada. Dissabte aquest home, que ja complia una condemna de 26 anys per uns fets exactament iguals, hauria raptat, violat i intentat matar una dona a Castellbisbal durant un permís penitenciari.

Un jutge de Rubí ha ordenat l'ingrés a presó provisional, comunicada i sense fiança, del violador. Segons fonts judicials, el detingut s'ha negat a declarar davant el jutge, que el responsabilitza dels delictes de detenció il·legal, robatori amb violència, agressió sexual, assassinat en grau de temptativa i estafa.

18 permisos administratius

Tomàs Pardo Caro era a la presó complint condemna per violació des de feia 11 anys. Segons el TSJC des de 2015 havia gaudit de 18 permisos governatius. Es tracta de sortides de menys de 48 hores que es concedeixen per la via administrativa i en les quals els jutjats de vigilància penitenciaria no tenen competència.

Fins el juliol passat, cada vegada que Pardo havia demanat un permís per la via judicial, se li havia denegat. El TSJC assegura que els jutjats de vigilància penitenciaria li havien negat 13 vegades, tot i tenir informes favorables de la Junta de Tractament de la presó des del 2013. A més, la Secció 21 de l'Audiència de Barcelona li havia desestimat 7 recursos més.

Finalment l'Audiència de Barcelona va estimar l'últim recurs del pres el febrer passat, tot i que el jutjat de vigilància penitenciaria no va permetre que l'intern sortís de permís fins que la víctima del primer crim estigués informada. Segons el TSJC, aquest era el segon permís de tres dies que tenia el reclús: el primer li van donar al juliol, i el segon, va ser aquest cap de setmana.

Pardo complia una condemna de 26 anys per una violació –també amb robatori i intent d’homicidi, com la d’aquest cap de setmana– i per lesions a una altra dona. Aquests delictes els va cometre el 2002. L’agressor havia de complir condemna fins a l’any 2022, però ja havia sortit del centre de Ponent altres vegades. En concret, tenia una autorització per treballar cada dia a l’exterior, al Centre de Producció de Raimat gestionat pel Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (Cire), molt pròxim a la presó.

Per què finalment se li concedeix un permís judicial?

Cada vegada que el jutjat de vigilància penitenciaria havia revisat el cas de Pardo havia denegat la concessió de permisos de tres dies per "la gravetat" dels delictes comesos i donat que encara li quedava temps de condemna, recomanava "actuar amb cautela a l'hora d'atorgador l'alt grau de confiança que suposa un permís" penitenciari.

Finalment però, el febrer d'aquest any, la secció 21 de l'Audiència de Barcelona va revocar l'últim escrit dels jutges de vigilància penitenciaria i va estimar un recurs de Pardo. En l'escrit, el tribunal assegura que la gravetat del delicte comés pel violador i el temps que encara li queda de condemna no poden utilitzar-se indefinidament com a criteris per denegar-li els permisos: "El delicte comés va ser greu, és greu i serà sempre greu", això és un fet immutable que no canvia amb el pas del temps", assegura.

El tribunal va tenir en compte aquesta vegada l'informe de la junta de tractament que assegura que en aquests 13 anys de condemna, el reclús havia "canviat substancialment, tant des del punt de vista psicològic, com per altres circumstàncies". Tenia en compte que tenia una filla de vuit anys, que es portava bé amb la mare de la nena, que tenia el suport de la seva mare i les seves germanes, que no consumia drogues ni alcohol des de feia 11 anys i que havia participat en diversos programes de reinserció.

L'informe de la junta assegurava, segons l'Audiència, que el delicte que havia comés Pardo va ser "un episodi puntual" i que tot i que el reclús al principi "minimitzava els fets" després del tractament "havia evolucionat molt la seva personalitat i era conscient del mal que va causar a les víctimes".

El Govern revisarà què ha passat

La portaveu del Govern, Neus Munté, ha expressat aquest dimecres el seu "màxim dolor i solidaritat" amb la víctima i amb la seva família i ha assegurat que "es revisarà què ha passat i es donaran les explicacions corresponents".

El subdirector general de Rehabilitació, Carlos Soler, ha assegurat aquest dimecres en declaracions a l'ACN que les polítiques de reinserció "no han fallat" en aquest cas, però considera que cal reflexionar amb "calma i prudència" les mesures per millorar aquestes polítiques.

Soler ha insistit que "el què ha pogut fallar és quelcom que li hagi pogut passar pel cap aquesta persona, que és imprevisible". No obstant, el subdirector general de Rehabilitació ha apuntat que "s'ha d'analitzar a fons l'incident per veure si es poden trobar elements que puguin ajudar a trobar millores de futur".

La víctima està ingressada a l’hospital amb “ferides rellevants”, segons van indicar ahir fonts policials a l’ARA.

stats