Societat 18/03/2021

La primavera arriba amb ruixats de neu i fred d'hivern

Les nits de divendres i dissabte hi haurà força glaçades tardanes

2 min
Una dona caminant un vespre de nevada a Lleida, el passat 9 de gener

BarcelonaL'inici de la primavera aquest dissabte (oficialment a les 10.37 hores) estarà marcat per una situació de fred tardà que pot comportar fins i tot algunes nevades a cotes baixes. Res fa pensar en precipitacions generals ni en un cap de setmana gris, però aquest divendres les nuvolades podran disparar-se en qualsevol moment, sobretot en comarques del prelitoral. La cota de neu baixarà fins als 500 metres en general, però hi ha la possibilitat que ruixats sobtats puguin ser de neu granulada fins i tot en cotes més baixes. Els xàfecs duraran poca estona, però poden anar acompanyats de tempesta.

El Meteocat va emetre un avís per neu que afecta la Vall d'Aran i set comarques prelitorals i de la Serralada Transversal, des de l'Alt Penedès fins a Osona i la Selva. El Servei Meteorològic de Catalunya alerta de la possibilitat que es puguin acumular més de dos centímetres de neu a partir de la cota 500, tot i que entreveu que seran bàsicament ruixats de neu granulada. El perill només es considera alt a la Vall d'Aran, on la nevada sí que pot ser abundant i continuada i pot afectar totes les cotes. Alguns models de previsió fan pensar que també hi haurà ruixats de neu a l'altiplà central i en comarques del sud. El pla Neucat està activat en fase de prealerta.

Pel què fa al cap de setmana, serà radiant però hivernal. L'obertura de clarianes facilitarà que a les nits hi hagi glaçades tardanes. Això passarà en moltes comarques centrals i de Ponent, on el vent bufarà menys. A les nits es podria arribar a baixar de 0 graus, per exemple, a Lleida, una cosa que no passa des del 21 de gener. Al migdia la sensació serà bastant més agradable, ja que el sol de mitjans de març escalfa.

Amb les glaçades que hi haurà aquest cap de setmana es donarà la circumstància que hi haurà hagut més nits fredes al març que al febrer. Amb dades de més de vuitanta estacions del Meteocat, el nombre total de glaçades al febrer va arribar a 373, i fins ara al març ja n'hi havia hagut 340. Curiosament l'any passat ja es va donar el cas que al març hi va haver més nits fredes que al febrer.

El vent també afavorirà la sensació de fred. Avui bufarà moderat en molts punts de la costa i dissabte s'endurirà sobretot al Pirineu i a l'Empordà. El cap de setmana començarà amb onades que poden superar els dos metres a la Costa Brava. La setmana que ve la sensació d'hivern marxarà clarament, però les nits seguiran sent fredes per a l'època fins dimarts o dimecres.

Nevada a la localitat d'Agullent, a la comarca de la Vall d'Albaida.

El fred ja s'ha fet notar aquest dijous de valent al País Valencià. La neu va agafar clarament en punts alts de comarques com l'Alcoià i la Vall d'Albaida, a tocar d'Alacant. A la ciutat de València al migdia el termòmetre marcava 7 graus, la temperatura més baixa per a un migdia de març des del 1971. I, malgrat tot, arriba la primavera: demà a dos quarts d'onze del matí es produirà l'equinocci i entrarem oficialment a la nova estació.

stats