Societat 10/02/2020

Detectat a Mallorca el segon cas de coronavirus a l’Estat

El pacient, un home britànic resident a Marratxí que es va contagiar a França, té un bon pronòstic

Maria Fuster / Mariona Ferrer
3 min
Ingressat a Son Espases un jove de  24 anys sospitós de tenir èbola

Palma / MadridSegon cas de coronavirus detectat a l’Estat: un ciutadà britànic resident a Mallorca que es va contagiar a França ha donat positiu, segons va confirmar ahir el Centre Nacional de Microbiologia després de fer-li les proves. La conselleria de Salut de les Illes Balears va informar que el pronòstic és lleu i que la possibilitat de contagi és baixa. L’home és un dels quatre pacients britànics residents a l’illa -viuen a Marratxí- que han estan aïllats des de divendres a l’Hospital Universitari de Son Espases de Palma. Les altres tres persones són la seva dona i les dues filles de 7 i 10 anys, que han donat negatiu de les proves.

Segons el ministeri de Salut, l’home havia estat en contacte amb un cas positiu a finals de gener en una pista d’esquí dels Alps francesos. La família va arribar a Mallorca el 29 de gener i el pare va començar a notar símptomes -sensació de febre- al cap de 24 o 48 hores, però no va arribar a prendre’s la temperatura. “Ara mateix està asimptomàtic i té un bon estat de salut”, va aclarir el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències, Fernando Simón, en roda de premsa des del ministeri de Sanitat. Per això el cap de servei d’epidemiologia de l’hospital, Jordi Reina, va assegurar que el cas és “moderat” i “lleu” perquè el pacient només va tenir 24 hores de simptomatologia més forta i el seu sistema immunològic va fer remetre els símptomes. Reina va voler donar un missatge de tranquil·litat: “Ho tenim controlat”.

Llista amb possibles infectats

Ara els esforços se centren en localitzar les persones que van tenir un contacte estret -directe o a una distància de menys de dos metres- amb l’infectat entre el 29 de gener i l’1 de febrer. L’home ha facilitat per escrit una llista i, a més, s’estan buscant, en col·laboració amb el ministeri de Sanitat, les persones dels dos vols que l’home va agafar quan va tornar d’esquiar: un de Ginebra fins a Barcelona i un altre per arribar a Palma.

El pare continuarà aïllat a l’hospital i fins que la prova no resulti dues vegades negativa no li donaran l’alta mèdica. La mare i les filles també estaran sota control hospitalari. Des del ministeri de Sanitat veuen poc possible, de moment, que una de les nenes, que tenia febre perquè té la grip, acabi donant positiu, ja que fins ara no s’ha detectat cap cas en què un pacient doni positiu per dos virus. “No és gaire probable que si estàs infectat de grip tinguis el coronavirus, però no es pot descartar”, va afirmar Simón. En tot cas, va deixar clar que Son Espases té habitacions i personal preparats per tractar aquesta situació i que no cal una unitat d’alt nivell d’aïllament, de manera que el pacient no serà traslladat a un altre centre hospitalari.

Cap contagi en territori espanyol

Malgrat tractar-se d’un segon cas positiu després del que es va detectar en un turista alemany encara ingressat a l’illa canària de La Gomera, el ministeri de Sanitat va destacar que la situació de l’epidèmia a l’Estat no canvia perquè en tots dos casos es tracta de contagis fora del territori espanyol. El primer, el de les Canàries, a Alemanya, i aquest segon a França. “La situació a les Balears i a La Gomera és molt similar”, va explicar Fernando Simón. Es dona la circumstància que als Alps francesos també han donat positiu cinc casos més a la localitat de Contamines-Montjoie, al departament de l’Alta Savoia, després que un home britànic que teòricament havia contret la malaltia a Singapur va estar en contacte amb els nous afectats. Entre els positius hi ha un nen de nou anys. Cap d’ells té símptomes greus, segons han informat les autoritats franceses.

Com a recomanacions a la població, la directora general de Salut Pública de les Balears, Antònia Font, va insistir sobretot a rentar-se les mans, i va assegurar que les mascaretes donen una “falsa sensació de protecció”, ja que el contagi és per gotes o per contacte directe i no per l’aire. Les persones que han donat positiu no poden viatjar i les autoritats avisen que qualsevol persona que hagi estat a la Xina els últims 14 dies o que hagi estat en contacte amb casos confirmats de coronavirus ha de telefonar al 061 Salut Respon abans de desplaçar-se.

Les claus d’una epidèmia global que ja ha matat més persones que la SARS

Més morts que la SARS

El coronavirus de Wuhan ja ha provocat més morts de les que va causar el brot de SARS (síndrome respiratòria aguda greu), que també es va originar a la Xina el 2002. Les últimes dades eleven les víctimes mortals a 813, 39 més que les 774 que va deixar la SARS. També hi ha més infectats: 37.590 casos, molts més que els 8.437 de la SARS.

Reunió de negocis a Singapur

Les autoritats de Singapur han admès que almenys tres persones que van participar en una reunió de negocis d’una empresa indeterminada al país han donat positiu. Una reunió en què van participar un centenar d’executius, molts dels quals estrangers, i que hauria ajudat a propagar el virus per Europa. Així ho va publicar ahir Bloomberg després que transcendís que el cas detectat a Mallorca i també d’altres trobats a França i Regne Unit sembla que tenen vincles amb una estació d’esquí francesa on les persones infectades van tenir contacte amb un home britànic que acabava de tornar d’aquesta conferència. Aquest treballador va donar positiu en les proves del coronavirus quan va arribar al Regne Unit. En total hi ha 36 infectats a Europa, en vuit països diferents. Alemanya, amb 14 casos detectats, i França, amb 11, són els països amb més persones infectades per aquesta epidèmia. També n’hi ha al Regne Unit, Itàlia, Espanya, Bèlgica, Suècia i Finlàndia.

Creuer sense virus

Els 3.600 passatgers i tripulació del creuer World Dream que estaven atrapades al vaixell durant quatre dies ja han pogut desembarcar, després que les proves de coronavirus donessin negatiu. S’havia pres aquesta decisió davant la possibilitat que alguns membres del personal s’haguessin pogut infectar en un viatge anterior.

stats