Societat 29/09/2016

Primera multa per insults homòfobs a la feina

El departament de Treball ha sancionat amb 300 euros una persona que va insultar un treballador d'una residència d'avis

Montse Riart
2 min
Una de les pancartes de la manifestació d'aquest dissabte, que enguany està centrada en la lluita contra la homofòbia / ACN

BarcelonaEl departament de Treball ha multat amb 300 euros un usuari que va insultar un treballador d'una residència d'avis per la seva orientació sexual el passat mes de març. Es tracta de la primera sanció per insults homòfobs a la feina que es posa a Catalunya des que es va aprovar la llei de novembre del 2014.

La consellera de Treball, Dolors Bassa, ha destacat que la sanció té un gran "simbolisme", perquè posa de manifest la "tolerància zero" amb les conductes contra el col·lectiu LGTBI.

Una vuitantena de denúncies en dos anys

La Generalitat ha rebut 81 denúncies des que es va aprovar la llei 11/2014 contra la LGTBIfòbia ara fa dos anys, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

Entre les denúncies rebudes, 67 fan referència a insults. Una trentena s'han produït en persona i 16 a través de les xarxes socials i una desena dels casos fan referència a amenaces i agressions. En total el departament de Treball ha obert 32 expedients administratius, la resta han estat derivats a la via penal o laboral o bé quedaven fora de l’àmbit de competències de la Generalitat. També s'han atès 140 notificacions de vulneració de drets i centenars de consultes al telèfon 012.

Bassa ha encoratjat a denunciar qualsevol vulneració de drets del col·lectiu i ha destacat la funció de la llei com a instrument per sancionar administrativament "les conductes homòfobes que no es preveuen al Codi Penal i que són formes de discriminació que es produeixen de manera quotidiana".

El testimoni de la víctima, clau

La consellera ha destacat que "la sanció s’ha pogut instrumentar gràcies a la valentia de la víctima, que va denunciar els fets, i de les persones que en van ser testimoni". També ha recordat que la Generalitat ja s'ha presentat per primer cop en un procediment penal contra els insults homòfobs: es tracta de la investigació d'un veí de Mataró que hauria amenaçat el col·lectiu a través de les xarxes socials.

Amb motiu dels dos anys de l’aprovació de la llei, la Direcció General d’Igualtat ha organitzat per a divendres, al Palau Moja de Barcelona, un acte de reconeixement a les persones i entitats que han lluitat per defensar els drets del col·lectiu.

stats