Societat 14/05/2018

El professorat de la UB es planteja una vaga per reclamar la regularització dels ''falsos'' professors associats

El comitè d'empresa reuneix el personal no funcionari aquest dimarts per decidir les mobilitzacions

Acn
3 min
Centenars d'acadèmics pateixen per la seva carrera

BarcelonaEl personal docent i investigador laboral de la Universitat de Barcelona (UB) està convocat aquest dimarts a una assemblea per decidir futures mobilitzacions i una possible vaga, com a mesura de força per exigir a l'equip de govern reobrir la taula de negociacions que permeti una millora de la situació, principalment, dels professors associats de la universitat. Des del comitè d'empresa, es calcula que al voltant de 2.700 docents estan contractats amb aquesta figura i que només 700 ho són realment. La resta, més de 2.000, són ''falsos associats'', és a dir, són ''estructurals'' i treballen únicament a la UB amb una càrrega que suposa un 75% de la docència que exerceixen els professors funcionaris i amb un sou d'aproximadament 500 euros.

Fa un any el col·lectiu ja va fer vaga per evitar acomiadaments i, segons ha declarat a l'ACN el membre del comitè d'empresa del PDI-Laboral Gerard Horta, no se n'ha sabut la xifra definitiva per una falta de transparència de l'equip de govern actual. Horta també ha explicat que, a data d'avui, no estan publicades les places de professors associats que hi ha previstes per al curs vinent, ni tampoc els requisits ni altres condicions.

Amb aquesta situació, Horta reconeix que hi continua havent la problemàtica que docents que fa més de 10 anys que exerceixen a la universitat i intenten fer carrera docent, a final de curs no saben si els renoven al contracte o no. Horta ho qualifica de ''situació terrible'' i acusa l'equip de Govern d'utilitzar ''l'eufemisme legal'' de la no renovació per fer aquests acomiadaments.

Així, les reivindicacions d'aquest curs es recuperen després d'un any en què la taula negociadora no ha aconseguit els objectius fixats. Enguany, però, el comitè d'empresa, amb participació de tots els sindicats, ha convocat el personal docent i investigador laboral, és a dir, no funcionari, per debatre les possibles mobilitzacions i reclamar, bàsicament, la regularització d'aquesta figura.

Des del comitè d'empresa, Horta ha explicat que si es pagués als associats segons les taules salarials del conveni d'universitats públiques, els 550 euros actuals arribarien als 1.300, una xifra que també consideren baixa, però que permetria dignificar la professió docent. Horta considera que des de la taula negociadora s'ha tingut ''una paciència infinita i una predisposició absoluta'', però lamenta que un any després d'aquelles mobilitzacions la situació no hagi evolucionat.

Per això, ha justificat Horta, cal implicar tot el col·lectiu de PDI-Laboral però també funcionari, i superar una situació que qualifica ''d'escandalosa''. I és que des del comitè d'empresa es denuncia que, sense tenir en compte els alumnes de l'IL-3, la UB ha passat dels 90.000 alumnes als pocs més de 60.000, i consideren que per qüestions econòmiques s'està segregant la universitat i que una situació similar s'està donant entre els professors, ja que alguns han d'exercir en tres llocs de treball, alguns en diferents localitats, ''per sobreviure'', si no es disposa ''d'un coixí econòmic''.

A l'espera de la formació de govern

Des de la Universitat de Barcelona es reconeix que actualment hi ha un percentatge ''massa'' alt de professors associats, fruit de les conseqüències de la crisi econòmica que va limitar la substitució del professorat que es jubilava. Segons dades del 2017, dels 5.715 professors que hi ha a la UB, 2.235 s'emmarquen en la figura d'associat. L'equip de govern recalca, però, que el conflicte amb els professors associats no és exclusiu de la UB i que s'ha d'afrontar al costat de les altres universitats i amb les administracions. En aquest sentit, des de la UB es recorda que la conjuntura política dels últims mesos no ha permès tenir un interlocutor, i confia en la formació del nou govern per començar a desencallar la situació.

stats