Societat 29/06/2017

El PSOE i Units Podem pacten presentar una llei per despenalitzar l'eutanàsia

El Congrés dona llum verda a la tramitació de la llei de mort digna de Ciutadans

Dani Sánchez Ugart
2 min
mort digna

MadridLa despenalització de l'eutanàsia podria ser una realitat a Espanya aquesta mateixa legislatura si tira endavant el compromís a què han arribat aquest dijous el PSOE i IU per aprovar una llei en aquest sentit. A aquest acord han arribat els líders dels dos partits, Pedro Sánchez i Alberto Garzón, en una reunió al Congrés, just el dia en què la cambra baixa ha tombat les esmenes a la totalitat a la proposició de llei de Ciutadans per a una mort digna.

Reportatge: “Vull viure, i també morir, dignament”Aquesta norma, que no inclou el suïcidi assistit sinó les cures pal·liatives, tirarà endavant ara la seva tramitació al Congrés, i entrarà en una fase d'esmenes en què els partits d'esquerres aspiren a introduir la despenalització de l'eutanàsia. Tot i així, encara està per decidir si es farà per aquesta via o amb la presentació d'una llei orgànica separada. Units Podem, el grup parlamentari en què s'emmarca IU, havia presentat una esmena a la totalitat a la norma per fer possible la despenalització, però el PSOE hi ha votat en contra argumentant que preferia que continués la tramitació del text de Ciutadans, perquè regulen coses diferents.

El PP i Ciutadans són contraris a la despenalització, i els partits d'esquerres necessitaran el suport de nacionalistes i independentistes per tirar endavant el seu projecte de llei. El text que avui ha rebut la llum verda del Congrés per seguir-se tramitant (encara no està aprovat, per tant), és una transposició del que moltes comunitats autònomes ja han regulat i pretén donar dignitat al final de la vida dels pacients terminals i regular les cures pal·liatives. Catalunya no té una llei de mort digna com a tal, tot i que el Parlament sí que va instar el govern espanyol a despenalitzar l'eutanàsia. Per tant, si tira endavant l'acord entre el PSOE i Podem, previsiblement podran comptar amb els vots d'ERC i el PDECat, que van votar a favor de la moció.

stats