MEDI AMBIENT
Societat 19/02/2016

Com es cus la Catalunya dividida pel Pla Hidrològic?

La Federació de Comunitats de Regants i Usuaris de la Conca de l’Ebre (Ferebro) aprova un document a favor del PHE per fer de contrapès a Brussel·les

E. Revuelta / A. Solé
2 min
Manolo Tomàs, portaveu de la Plataforma, dijous a Lleida.

Lleida / BarcelonaLes 50.000 persones que van omplir Amposta el 7 de febrer en contra del Pla Hidrològic són una mostra molt important del sentiment de Catalunya respecte al pla de conca de l’Ebre. A diferència del que va passar del 2000 al 2004 contra el Pla Hidrològic Nacional, aquest cop els catalans estan dividits, ja que una part hi està a favor. Ahir es va tornar a visibilitzar amb l’aprovació d’un document a favor del PHE aprovat pels regants de l’Ebre i que enviaran a Brussel·les per fer de contrapès a la que sembla la postura única de Catalunya. El Govern, en nom de la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, ahir a l’Ebre, intenta nedar entre dues aigües defensant que és compatible augmentar el cabal i que els regants tinguin prou aigua. El mateix que va fer la Diputació de Lleida -amb els únics vots a favor de CiU, ERC i CUP- aprovant una moció contra el Pla Hidrològic i en defensa dels regants.

Manolo Tomàs a Lleida

¿I quin és el paper de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), la més bel·ligerant contra el PHE? Manolo Tomàs, un dels seus portaveus històrics més coneguts, va ser dijous a Lleida convidat per La Crida-CUP per fer una xerrada en territori hostil. Tomàs va denunciar que s’han utilitzat les comunitats de regants, que avalen majoritàriament el Pla Hidrològic proposat pel govern central perquè prioritza el regadiu davant del cabal ambiental i perquè tindran l’aigua garantida. Els defensors de l’Ebre creuen també que, amb el pretext de garantir l’aigua en infraestructures com el canal Segarra-Garrigues, s’han tapat els interessos reals d’aquesta obra, que és traspassar l’aigua a l’àrea de Barcelona. “No volem un enfrontament amb ningú, perquè les comunitats de regants, a qui respectem molt, defensen els seus interessos, que és molt lícit. Algú ha volgut enfrontar les comarques de Ponent i el delta de l’Ebre, i ho volem desactivar”, va sentenciar Manolo Tomàs, portaveu de la PDE.

Els regants, ferms

La junta de govern de la Federació de Comunitats de Regants i Usuaris de la Conca de l’Ebre (Ferebro) va aprovar un document a favor del PHE amb el suport de totes les comunitats que la formen, excepte la de l’esquerra de l’Ebre: 15 de 16. Aquest informe de suport s’inclourà en la documentació que el govern espanyol farà arribar, junt amb el Pla Hidrològic de l’Ebre (PHE), a la Comissió Europea i que ha de rebre Brussel·les abans del mes de març. L’executiu espanyol vol deixar constància del suport dels regants al pla i, de passada, com ha assenyalat César Trillo, president de la Federació de Comunitats de Regants, “que la CE sàpiga la manera de pensar no només de la Plataforma sinó també dels usuaris de la conca”. “No es pot pretendre que, en un riu que travessa 9 comunitats autònomes, es vulgui fer arribar el 65% del cabal a l’última comunitat”, critica.

stats