EDUCACIÓ
Societat 02/08/2013

Rebuig frontal a les destitucions de docents forçades per Bauzá

Maó lidera la rebel·lió contra el decret de llengües

Ara
2 min

Palma.El Govern Balear, liderat per José Ramón Bauzá (PP), continua fulminant directors que es neguen a adaptar el projecte educatiu del seu centre al nou decret de llengües, amb què el català perdrà pes dins les aules. L'última víctima ha sigut el director del col·legi públic de Ferreries (Menorca). Amb aquest cas ja són quatre els equips directius destituïts des de dimecres pel fet de "desobeir les ordres" impartides per la conselleria d'Educació. Els tres primers directors cessats van comparèixer ahir a la delegació d'Educació de Menorca per recollir els expedients sancionadors. Ho van fer entre els aplaudiments de prop d'un centenar de professors, estudiants i pares que els van voler donar suport.

També van rebre mostres de solidaritat des de Palma, on una seixantena de persones van mobilitzar-se davant de la conselleria d'Educació. Entre els participants hi havia representants dels principals sindicats educatius i de partits polítics. Al final de la protesta, agents de dues furgonetes de la Policia Nacional van identificar el portaveu d'Educació de CCOO, Toni Baos. El sindicalista va titllar l'actuació de "persecució policial". Un altre dels sindicats que hi va participar va ser ANPE, que en el seu moment va presidir la diputada del PP Ana María Aguiló. L'ANPE considera "exagerada i inoportuna" la decisió del Govern Balear. "Els directors no poden ser el cap de turc de les improvisacions de la conselleria d'Educació per implantar una normativa lingüística que necessita, per ser implantada correctament, temps i formació del professorat", va assegurar en un comunicat.

La consellera d'Educació balear, Joana Maria Camps, va justificar ahir la destitució dels tres primers directors d'institut de Maó que es van negar a aplicar el decret de llengües de Bauzá. En una visita d'obres a Menorca, Camps va assegurar que "la conselleria s'ha vist forçada" a cessar aquests professionals dels seus càrrecs directius perquè "són representants de l'Estat i han de complir la normativa". La titular d'Educació va fer la visita tres hores abans de l'horari previst inicialment per evitar coincidir amb la protesta en suport als directors convocada a través de les xarxes socials. La consellera també va defensar que "les normes tenen validesa davant de tothom i s'han de complir, amb independència de posteriors recursos, tribunals i tot el que hi pugui haver en el futur". Davant del degoteig de protestes per la decisió de cessar directors per desobediència, Camps va remarcar que "el model lingüístic del PP està àmpliament avalat per les urnes". La decisió del govern de Bauzá també ha generat el rebuig dels grups de l'oposició.

Suport del professorat valencià

Part del professorat del País Valencià, que experimenta una situació semblant, també va fer pinya amb els directors destituïts. "Els expedients sancionadors, la repressió i la desqualificació formen part d'una campanya orquestrada pels enemics de la normalització lingüística", va lamentar el sindicat de treballadors de l'ensenyament del País Valencià (STEPV), que va recordar que ells també "pateixen" aquestes "polítiques autoritàries".

stats