Salut
Societat 23/10/2019

Les aigües residuals revelen que Barcelona és la ciutat europea on es consumeix més cocaïna

Un estudi realitzat a les depuradores de 37 països permet monitoritzar la presència de substàncies psicoactives a les poblacions

Gemma Garrido Granger
2 min
Imatge d'arxiu d'una persona consumint cocaïna.

BarcelonaCom si es tractés d'una prova de detecció de drogues en l'orina, el mesurament de les aigües residuals que entren en una estació depuradora revela, de manera anònima, que la cocaïna és la droga més estesa al sud i oest d'Europa i que Barcelona és la ciutat on més se'n consumeix. Ho detalla un macroestudi liderat per investigadors de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i d'Estudis de l'Aigua del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) que, mitjançant l'anàlisi de les aigües residuals generades per 60 milions de persones, ofereix un mapa dels patrons temporals de consum de quatre substàncies psicoactives -amfetamina, metamfetamina, èxtasi i cocaïna- dels últims sis anys. En la investigació han participat 120 ciutats de 37 països del món, entre les quals Barcelona, Castelló, Madrid, Santiago de Compostel·la i València.

L'anàlisi d'aigües residuals permet conèixer la concentració de la droga o dels metabòlits que s'excreten en l'orina i, a través d'aquestes dades, estimar la quantitat de substàncies psicoactives consumides per una població determinada. En el cas de Barcelona, el monitoratge -que s'ha realitzat en un 34% de les aigües residuals de l'àrea metropolitana de Barcelona (AMB)- demostra que el consum de les substàncies incloses en l'estudi ha anat a l'alça, tret de l'amfetamina, que cau lleugerament respecte als anys 2016 i 2017. La capital catalana, de fet, supera ciutats com Zuric (Suïssa) i Anvers (Bèlgica) en concentració de cocaïna i se situa en el tretzè lloc en consum de metamfetamina.

El consum d'aquestes quatre drogues és desigual entre la trentena de països participants en la investigació. La cocaïna és la droga que més es consumeix a les ciutats del sud i oest del continent (a Suïssa, Itàlia, França, Espanya o el Regne Unit), i el seu consum ha augmentat entre el 2011 i el 2017.

Mapa de les ciutats europees on més s'han detectat drogues en les aigües residuals.

L'estudi ha observat un important repunt del consum de cocaïna i amfetamina a Bèlgica i els Països Baixos, mentre que el de metamfetamina, tot i que és més baix que el de les altres quatre substàncies estimulants considerades, és especialment important en països de l'est (a Eslovàquia, la República Txeca i l'est d'Alemanya) i es comença a expandir al nord i el centre d'Europa. Les dades de consum d'èxtasi, però, es mantenen.

stats