Societat 14/05/2018

Restriccions als pisos turístics a València i Madrid

Les dues ciutats aproven normes que poden afectar el 80% i el 95% de l'oferta, respectivament

Daniel Martín
2 min
Un turista passejant  pel centre de València.

ValènciaLa regulació dels apartaments turístics continua sent un repte per a les grans ciutats, que malden per trobar fórmules que permetin combinar les expectatives econòmiques dels propietaris, els interessos dels hotelers, les necessitats dels ciutadans de disposar d’un habitatge a un cost assumible i els usos dels residents. Després dels passos que han fet Barcelona i Palma, ara també València i Madrid preparen restriccions contundents per als pisos turístics. En el cas de Madrid, les limitacions anunciades pel govern de Manuela Carmena podrien afectar el 95% dels apartaments turístics a les zones amb més pressió urbanística, segons ha publicat Europa Press.

Madrid preveu regular-ho dividint la ciutat en quatre zones i a les dues més cèntriques prohibir-hi el lloguer d’habitatges que no disposin d’un accés independent, segons ha explicat aquesta setmana el regidor d’Urbanisme, José Manuel Calvo. També s’impedirà el canvis d’ús residencial a terciari dels immobles per evitar la pressió immobiliària amb què alguns propietaris forcen els seus inquilins a marxar i per poder llogar els habitatges a turistes. Aquestes mesures s’inclouen en l’esborrany del pla especial per a la regulació d’allotjaments turístics que l’Ajuntament de Madrid espera aprovar a final d’any.

En el cas de València, l’opció escollida és que només es puguin llogar com a apartaments turístics les plantes baixes o els pisos que no tinguin a sota un habitatge on hi visqui algú. A més, els pisos ocupats per turistes no podran ser més de la meitat dels pisos d’un edifici. Com Madrid, València també preveu aplicar normes més restrictives per al centre històric, com ara limitar la xifra d’apartaments turístics i d’hotels i no concedir cap llicència més.

La nova regulació a València pot afectar més del 80% de l’oferta d’apartaments turístics de la ciutat, segons l’Associació Empresarial d’Apartaments Turístics de la Comunitat Valenciana (Apartval), i serà possible gràcies a la decisió recent del Parlament de traslladar el poder de decisió als municipis.

Tot i tenir un pla definit, la regidora de Turisme de l’Ajuntament de València, Sandra Gómez, s’ha mostrat oberta a escoltar les propostes dels sectors implicats, incloent-hi les de la Federació d’Associacions de Veïns de València, que ha suggerit que les comunitats de propietaris puguin autoritzar que als seus edificis s’hi instal·lin més apartaments turístics dels que permet la norma general. “No és el que jo defenso, però en podem parlar”, va dir la també primera tinenta d’alcalde.

Amb qui també haurà d’asseure’s a negociar Gómez serà amb Apartval, que mitjançant el seu president, José Benavent, ha subratllat que accepten que es pugui “fixar un nombre de pisos per edifici, però no limitar-los a les plantes baixes”. “Si hi ha una molèstia concreta amb un usuari, com en qualsevol altra activitat, s’actua sobre aquella persona, però no es penalitza tot el col·lectiu”, ha conclòs Benavent.

stats