Societat 08/06/2020

La Sagrada Família oferirà visites gratuïtes als barcelonins i manté la incertesa sobre el calendari d'obres

El temple controlarà els fluxos d'accés, farà obligatòria la mascareta i marcarà itineraris

Maria Ortega
2 min
Les obres de la Sagrada Família podrien finalitzar el 2026

BarcelonaA l'espera que es concreti el calendari per a la tornada dels turistes, el temple de la Sagrada Família prepara un pla d'obertura especialment pensat per als veïns de Barcelona, que es farà en fases com el desconfinament. La primera, que s'allargarà durant els dos primes caps de setmana del mes de juliol, se centrarà en els col·lectius que han ajudat a plantar cara a la pandèmia, com els sanitaris, els cossos de seguretat o entitats socials com Càritas i Mans Unides. Tindran disponibles 12.000 entrades per poder visitar la basílica de manera gratuïta en el que s'ha batejat com a Fase Homenatge. A partir del 18 de juliol i fins a finals d'any, el temple farà extensiva la proposta al conjunt dels barcelonins, que disposaran de 125.000 entrades per poder fer la visita –també de manera gratuïta– tots els caps de setmana en horari de tarda.

A partir de dimarts que ve, els residents a Barcelona podran començar la reserva d'entrades a la web de la Sagrada Família. El que encara no queda clar és quan es podrà entrar en la fase tres, la que ja compta amb els turistes, tant nacionals com internacionals. Aquesta incertesa afecta també la represa de les obres al temple, que es financien amb la recaptació de les entrades.

El director general de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Xavier Martínez, ha reconegut en roda de premsa que ara mateix és "massa aviat" per poder saber si es manté l'horitzó del 2026 com a data de finalització. "Haurem de fer una previsió per veure si encara és factible", ha assegurat i ha defensat que el temple estarà "preparat" per reobrir de manera immediata quan es detecti que ja hi ha fluxos de visitants. Ara els ingressos són "zero" i, per tant, defensen que no es pot destinar res a les obres mentre no es reactivi el turisme. Havien calculat per a aquest any uns ingressos en visites d'entre 50 i 60 milions d'euros però l'exercici es tancarà lluny d'aquest càlcul.

El que hi haurà, de moment, són canvis en les visites que començaran el 4 de juliol en la Fase Homenatge. D'entrada, s'intensificarà el control en els accessos per limitar l'aforament a unes 750 persones. Es permetrà que per cadascun dels dos accessos entrin sis visitants cada minut i tots hauran de seguir un itinerari unidireccional. La mascareta serà obligatòria i s'aboleix l'entrada de paper i els fulletons, tot es farà de manera electrònica.

Homenatge al barcelonins

Els visitants es podran descarregar la informació al mòbil. A més, hi haurà zones, com les torres, que quedaran fora del recorregut. Les visites escolars no es recuperaran fins que la ciutat no entri a la fase tres. Durant les pròximes setmanes, doncs, la Sagrada Família oferirà una imatge inèdita: plena de barcelonins. "Volem retre homenatge als barcelonins per l'esforç que han fet i que se sentin protagonistes en un entorn diferent a què és habitual", assegura el director de la Junta Constructora. Ara mateix el 50% de la plantilla de la Sagrada Família està afectat per un ERTO i els treballadors aniran tornant al seu lloc de feina de manera gradual a mesura que es vagi recuperant l'activitat.

Quan el temple torni a obrir portes, a partir del 4 de juliol, s'acabarà el període més llarg -tret de la Guerra Civil- en què ha estat tancat: 114 dies.

stats