Societat 08/07/2015

Els metges podran receptar esport, ball o ioga

Els metges podran prescriure les activitats, però el pla no compta amb cap partida pressupostària addicional

Europa Press
2 min
Ruiz

BarcelonaEl departament de Salut de la Generalitat ha inclòs dins de la cartera de serveis finançats pel sistema públic la prescripció social, que preveu que els metges puguin indicar activitats socials i d'oci –com l'esport, el ball i el ioga– en benefici de la salut dels pacients. Ho farà en el marc d'un acord signat aquest dimecres pel conseller de Salut, Boi Ruiz; el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Padrosa; el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, i representants de les entitats proveïdores del sistema sanitari de Catalunya.

Aquesta iniciativa de medicina comunitària, batejada com a Projecte COMSalut i emmarcada en el pla de salut 2011-2015, reconeixerà totes aquelles prescripcions socials i d'oci que els metges facin per "millorar la salut del pacient". "Per exemple, es podran prescriure activitats com fer esport o ballar als aturats de llarga durada perquè estiguin ocupats", ha dit Ruiz, que ha puntualitzat que COMSalut no tindrà una dotació pressupostària extraordinària, sinó que cada equip d'atenció primària (EAP) reorganitzarà les seves partides per atendre les necessitats específiques dels seus pacients.

L'objectiu és que els serveis sanitaris i els socials conflueixin amb les administracions i entitats de cada territori per organitzar activitats que beneficiïn els usuaris de la sanitat pública en funció dels recursos disponibles: "Cada ajuntament també podrà participar amb els seus equipaments, com centres cívics i instal·lacions". D'aquesta manera, el metge podrà prescriure esport als pacients amb obesitat i haurà de "posar-se d'acord amb els agents locals per veure de quina manera" es pot produir, com habilitant un poliesportiu o creant rutes saludables a peu per l'entorn.

Ruiz ha recordat que la medicina comunitària busca el benefici global d'una comunitat a partir del benestar de cadascuna de les persones que la formen, "una idea clau en què s'han de basar les polítiques sanitàries". La iniciativa es va anunciar a mitjans d'abril, i s'ha concretat ara.

La iniciativa ha arrencat aquest mes a 16 EAP repartits per tot el territori català, i l'objectiu és que en un termini de tres anys s'hagi estès progressivament per Catalunya: "Ja tenim experiències d'èxit documentades en aquest sentit, però ara les reconeixem en la cartera de serveis".

En el marc del nou programa, l'EAP de Roquetes ha iniciat xerrades per donar suport emocional als aturats de llarga durada, el de la Roca del Vallès teràpies de grup amb dones cuidadores d'entre 45 i 70 anys i el de Vallcarca-Sant Gervasi classes de tai-txi amb ancians perquè s'ha constatat que contribueix a reduir les caigudes.

Totes aquestes iniciatives s'han impulsat gràcies a la col·laboració de l'atenció primària amb les administracions i entitats de cada territori, cosa que facilita "que es pugui atendre de forma integral els pacients, més enllà de la simple visita al metge entre quatre parets".

stats