Salut indigna les infermeres obrint la porta que les auxiliars vacunin

El col·lectiu exigeix que s'anul·li la decisió perquè fomenta l'"intrusisme" i posa en risc la població

3 min
Una jove vacunant-se en un CAP del Poblenou, a Barcelona.

BarcelonaLes infermeres de Catalunya es planten i no volen que els tècnics en cures auxiliars d'infermeria (TCAI) també vacunin contra el coronavirus. "Vacunar no és només injectar un fàrmac de forma intramuscular", denuncien. El departament de Salut ha emès aquesta setmana una nota informativa amb la qual autoritzava aquests professionals a punxar les dosis a causa de l'estat de la pandèmia i la necessitat de mantenir un ritme àgil d'inoculacions, però el col·lectiu –associacions, sindicats i fins i tot el Col·legi Oficial d'Infermeres– desaprova en bloc aquesta decisió. De fet, la conselleria ha reculat hores després i ha assegurat que es tracta d'una "mesura preventiva" que permetria capacitar els TCAI a vacunar "en cas que fos necessari" però que no "no té previsió d'activar en aquests moments". "En el supòsit que fos necessari, sempre seria de forma transitòria", han explicat a l'ACN fonts de Salut, que han matisat que seria la mateixa estratègia que s'ha seguit en altres moments de la pandèmia. Per exemple, quan els estudiants de medicina o infermeria fan tasques de suport a altres professionals.

Les infermeres denuncien que es recorri a aquesta categoria professional en ple període estival, quan la demanda de vacunes s'està reduint per l'efecte de les vacances, i es posicionen en contra de compartir amb els TCAI aquesta responsabilitat que defensen com a pròpia i intransferible. Les diferents entitats coincideixen a qualificar aquesta mena de cessió com "una violació de les competències infermeres" i, com a "intrusisme laboral", avisen que pot suposar "un risc per a la salut de la població" i exigeixen que s'invalidi el canvi "immediatament".

L'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCC) ha denunciat que les auxiliars puguin administrar les vacunes contra el covid i ha assegurat que aquesta concessió suposa una falta de respecte a la seva professió. Segons ha defensat en un comunicat, l'alentiment en la inoculació de les dosis no és responsabilitat de les infermeres, que estan preparades i disposades a fer tots els torns que calgui per fer-ho. "Ens consta que moltes infermeres estan apuntades per a la campanya de vacunació i mai han sigut contactades", afirmen des del sindicat Infermeres de Catalunya. Davant d'aquesta allau de crítiques, Salut ha subratllat que si es decidís activar la mesura, els TCAI haurien de fer prèviament una formació específica, punxar sota la supervisió d'infermeres i que no hi hagués disponibilitat d’altres col·lectius professionals amb la competència per vacunar i que ja s’han presentat voluntaris en les crides que s'han fet. 

Com si fos una reacció en cadena, però, les diferents entitats que representen les infermeres han anat posicionant-se en contra de la decisió i remarcant que el lideratge de totes les campanyes de vacunació ha de recaure en les infermeres. En aquest sentit, recorden que vacunar és una "competència exclusiva" de la professió i d'altres especialitats amb formació universitària, amb el consens de les organitzacions col·legials i les societats científiques i que, per tant, la nota emesa per la direcció general de Professionals de la Salut "no té valor jurídic i, per tant, no té caràcter executiu".

"Accions judicials"

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) ha advertit al Govern que farà "les accions necessàries" per evitar que els auxiliars vacunin perquè "no hi ha cap argument" que reconegui que els auxiliars puguin punxar les vacunes. "Cap institució ni cap professional pot donar autorització per exercir competències d’una professió a qui no estigui capacitat per exercir-la", defensen.

Des d'Infermeres de Catalunya subratllen que, a més de punxar la dosi en qüestió, la vacunació implica la gestió de les vacunes, com ara el control de la temperatura, que és clau en les vacunes del covid, però també la valoració individual de la persona i la resolució de dubtes davant possibles efectes adversos. Unes necessitats que els TCAI no poden desenvolupar, asseguren les infermeres.

També el sindicat majoritari d'infermeria, Satse, denuncia que aquesta mesura posa "en risc" la seguretat del pacient i dels treballadors que no estan qualificats i als quals "s'imposa cometre un presumpte delicte d'intrusisme". En un comunicat, l'organització ha demanat a Salut "que no cedeixi a les pressions dels diferents grups assistencials dependents de la Generalitat, l'objectiu dels quals és abaratir costos, fins i tot posant en risc la seguretat del pacient", i adverteix que actuarà judicialment i de manera individual contra cada treballador no qualificat i sense competències legals que administri una vacuna.

stats