Societat 05/02/2014

Salut admet 660 casos de malnutrició infantil per culpa de la pobresa

Boi Ruiz va dir al setembre que "hi ha malnutrició per mals hàbits, obesitat o altres qüestions" i que "no n'hi ha per qüestions econòmiques"

Efe
2 min

BarcelonaLa secretaria de Salut Pública del departament de Salut ha reconegut que a Catalunya hi ha 751 menors de 16 anys amb diagnòstic de malnutrició, 660 per "circumstàncies personals i socials de risc per alimentació inadequada" i 91 per patologies que els impedeixen assimilar els nutrients.

Aquestes dades desmenteixen el conseller de Salut, Boi Ruiz, qui el 3 de setembre va assegurar que a Catalunya no hi havia casos de desnutrició i va dir que "hi ha malnutrició per mals hàbits, per obesitat o per altres qüestions contra les quals cal lluitar", però va insistir en el fet que "no n'hi ha per qüestions econòmiques".

A més, el conseller, en una resposta parlamentària al PSC publicada en el 'Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya' el passat 21 de gener, va informar que els serveis sanitaris de l'Institut Català de la Salut van atendre el 2012 i fins al juny de 2013 91 nens "amb diagnòstics clínics lligats amb la desnutrició", dels quals deu tenien "un codi social que recull problemes relacionats amb la falta d'aliments adequats".

Un informe elaborat per la secretaria de Salut Pública a petició del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, indica que hi ha 660 menors que han estat diagnosticats amb malnutrició, classificats en codis relacionats amb circumstàncies personals i socials de risc, encara que no necessàriament han desenvolupat una malaltia.

D'aquests 660, deu són "per problemes relacionats amb la falta d'aliments", 95 per "problemes relacionats amb la pobresa extrema" i 555 "per problemes relacionats amb uns ingressos baixos".

L'informe assenyala que el total de menors atesos per l'atenció primària de l'ICS (Institut Català de la Salut) quan es van extreure aquestes dades era de 883.523.

A més dels 660 menors amb problemes nutricionals per les seves circumstàncies personals i socials, 91 més van ser atesos per malalties que provoquen desassimilació d'aliments, segons el mateix informe.

La secretaria de Salut Pública matisa que dels 660 menors diagnosticats amb malnutrició per problemàtiques socials 650 no tenen "repercussió en patologies ni diagnòstics clínics i no requereixen per aquesta qüestió atenció des del sistema de salut".

Reconeix, no obstant això, que "de manera preventiva quant a la salut, és necessari fer una derivació a altres àmbits de les administracions públiques de forma coordinada per vigilar aquests factors de risc".

Pel que fa als 91 menors diagnosticats amb trastorns de nutrició, no hi havia en cap d'ells "cap codi de dèficit socioeconòmic".

L'informe assenyala que per valorar de manera adequada la problemàtica de la malnutrició infantil a Catalunya "seria convenient fer estudis epidemiològics de base poblacional especialment dirigits a valorar la situació".

La secretaria de Salut Pública informa el Síndic de Greuges que, l'estiu passat, va denunciar la situació i va rebre moltes crítiques del mateix Boi Ruiz i altres membres de l'executiu català, i que el Servei Català de la Salut està ultimant un protocol per detectar i fer un seguiment dels casos de malnutrició infantil.

Aquest protocol, que es posarà en marxa en les pròximes setmanes, implica també el departament de Benestar Social i Família i el d'Ensenyament, i hi col·labora també la Societat Catalana de Pediatria.

stats